АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКварталиКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Работят по идеен проект за фасадата на двореца на „Христо Г. Данов“

Под тепето ви разходи вчера за отключения за първи път от много години малък дворец на улица „Христо Г.Данов“ 21. Показахме ви изящната, макар и в много незадоволително състояние фасада, и надникнахме вътре във великолепната сграда от края на 19 века, за да се уверим, че състоянието на сградата е тревожно- има дори дупки в покрива, откъдето освен слънчевите лъчи влиза и вода при дъждовно време.

Да отключиш затворен от десетилетия дворец в сърцето на Пловдив (ФОТОРАЗХОДКА)

Обърнахме се към районната администрация на Централен, тъй като научихме за активност в огромния двор на паметника на културата- санитарна сеч на опасни дървета, почистване на пространството и поява на архитекти там. Припомняме, че имотът е 9/10 общинска собственост.

Катинарът на входната врата към архитектурната перла отключи кметът на района Георги Стаменов. И разясни, че активността около сградата не е случайна. Млади архитекти, част от специализирания курс „Шайо“, вече разработват дипломните си работи върху сгради паметници на културата с високо обществено значение в града, като една от постройките е именно тази на „Христо Г. Данов“21.

Идеята е архитектите да изготвят заснемане и обследване на красивата къща, както и да направят идеен проект за реставрация на фасадата. После ще дарят подготвената към курса дипломна работа на общината, която администрацията да използва при реализиране на проект за консервация, реставрация и социализация на паметника на културата.

„Възможно е след това да започнем да търсим финансиране за цялостната консервация и реставрация на сградата, както и на този прекрасен двор с шадраван пред нея. Ще изискма немалко средства, но пък може да се превърне в едно знаково място с обществени функции. Какви да бъдат те, ще се мисли в по-късен етап“, поясни Георги Стаменов.

Млади архитекти работят по още няколко знакови сгради, сред които и така известната Къща с кулата на улица „Антим I“, голяма част от собствеността в която също е общинска. Там също е предвидено дарения на дипломната работа към курса „Шайо“ и евентуално реализиране на проект по нея.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:– https://use.my/medinfo

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина