АктуалноГласовеГрадътЗелен градМненияНовини

Ще се изготвя нов проект за изграждане на цялостна водопроводна мрежа на Брестовица

Новите процедури ще отнемат минимум три години

Областният управител: пари за решаване на проблема с водата на хилядите жители на Брестовица не са отпускани

Трябва да се изготви нов проект за изграждане на цялостна водопроводна мрежа на Брестовица. За това настоява областният управител Ангел Стоев, стана ясно след днешната му среща с представители на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ и на Инициативен комитет „Кадиево“ във връзка с решаването на проблема със замърсената с манган питейна вода.

Стоев заговори за бърз начин на проектиране по процедурата „in house“, която ще отнеме максимум девет месеца. Следващият етап е строителството. То трябва да се възложи по Закона за обществените поръчки и реализирането му, в най-добрия случай, ще отнеме около две години. По отношение на финансирането на проекта се предлага ВиК да осигури средствата за водопровода и канализацията, а асфалтирането и да се осъществят по европейски грантове. Очаква се до края на тази седмица ВиК холдинг да направи избор на окончателен вариант за цялостно решаване на проблема с питейната вода на Брестовица.

Припомняме, че според бившият областен управител Дани Каназирева и директорът на ВиК Пловдив, при старт на нова процедура чистата вода в Брестовица ще потече след няколко години. Такава е заявката днес и от областна управа. Хората в селото ще трябва да изчакат минимум три години, до приключване на всички процедури.

Ангел Стоев посочи като неоспорим факта, че пари за решаване на проблема с водата на хилядите жители на Брестовица не са отпускани, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

Поискана е информация от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за предприетите от тях мерки по констатация за голямо разширяване на „водно огледало“ на мини ВЕЦ – Кадиево, което се счита за основен източник на замърсяване с манган. Целта е привеждане в съответствие с първоначално разрешените параметри.

От Областна управа съобщават, че съдействат и за допълнително изследване на причините за кризата с мангана в питейната вода. Вече са идвали представители на БАН, които до дни трябва да изпратят своя доклад. Днес се очаква бъде спусната сонда-робот във водопроводната мрежа на Брестовица, с чиято помощ да се направи оглед отвътре и да се изяснят какви са натрупванията.

Припомняме, че според бившият областен управител Дани Каназирева и директорът на ВиК Пловдив, при старт на нова процедура чистата вода в Брестовица ще потече след няколко години. Такава е заявката днес и от областна управа. Хората в селото ще трябва да изчакат минимум три години, до приключване на всички процедури.

„Има вариант за нов водоизточник за Брестовица. Той е достатъчно отдалечен от компрометирания доскорошен водоизточник и е на държавна територия“, обяви Стоев на срещата в областна администрация днес.

От там вече е изпратено писмо, в което се предлага на управителя на ВиК – Пловдив да извърши проучване. Ако резултатите от пробите са добри, това ще е предложението за нов водоизточник на Брестовица за питейни нужди. Причината да се стигне до тук е, че два от трите нови сондажни кладенци на селото, вече са почти компрометирани, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина