Стартира процедурата по продажбата на общинските акции в „Градски транспорт“ на Георги Самуилов

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Местният парламент даде зелена светлина за стартиране на процедура по продажбата на общинския дял в дружеството в несъстоятелност „Градски транспорт- Пловдив” АД на Георги Самуилов. След чисто политически дебат в пленарна зала за всеизвестната история на дружеството и „партията майка”, 26 от старейшините подкрепиха предложението „Петрол- Енерджи” ЕООД  да може да откупи 66 608 броя акции, или 2,84% от АД-то, след като бъде изготвена оценка. Десет от съветниците гласуваха против, а шестима се въздържаха.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски, който внесе предложението в ОбС, обясни, че при тази продажба общината ще има възможност поне да вземе някакви пари за акциите си в АД-то, тъй като дяловете към този момент не са на масата на несъстоятелността. „Ако не го направим сега, може да не вземем нищо”, отбеляза той.

От БСП заявиха, че ще гласуват против, като дори Йордан Василев предложи въпросните акции да бъдат прехвърлени към актива на новото общинско дружество „Еко Бус”, което бе отхвърлено от мнозинството.

„Борим се за някакви трохи, които партията майка ни е оставила”, коментира на микрофон Йордан Илиев от ГЕРБ.

Компанията на Георги Самуилов вече е придобила досега 5,77% от дяловете в „Градски транспорт”. В момента тя е собственик на 135 235 акции, като пазарната стойност на една акция е 1,04лв. Те са били част от имущество, включено в масата на несъстоятелността на „Транс Сити”, един от акционерите в „Градски транспорт”. През септември Георги Самуилов е уведомил общината, че иска да откупи дяла й от „Градски транспорт”, а днешното с днешното решение сделката ще бъде извършена след съответните процедури.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Стартира процедурата по продажбата на общинските акции в „Градски транспорт“ на Георги Самуилов

  1. Поредната мафиотска приватизация в Пловдив! Кога прокуратурата ще разследва Тотев за унищожения тролейбусен транспорт в града?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.