Старият град посреща десетки винарски изби през уикенда

Актуално Живот Култура Новини

Очакват ви над 250 вида пивки, български вина

13-тото издание на „Дефиле на младото вино“ започва с рекорден брой участници и строги противоепидемични мерки

Със Зелен сертификат ще се влиза само в едната подземна зала на Балабановата къща и на събитията в съпътстващата програма. За дегустациите на открито е осигурено пространство над 8 метра, уточни пред Под тепето инж. Люобзар Фратев

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ започва с рекорден брой участници и строги противоепидемични мерки

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември. Тази година то е под патронажа на Министерство на туризма на Република България. Организатори са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив, с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

На пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на УС на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев и енолог №1 на УХТ – Пловдив – доц. Христо Спасов, ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ представиха акценти от програмата на „Дефилето“, както и от програмата на „Дните на младото вино“, които започнаха в понеделник и продължават до четвъртък.

„Защо подкрепяме това събитие толкова години? Защото то е едно от най-иновативните събития, които имат доказан принос в развитието на туризма в Пловдив. Шест са сегментите, които изграждат туристическия бранд на града ни, а „Дефиле на младото вино“ застъпва и шестте съставки. То е едно от любимите събития на пловдивчани и гостите на града и предлага културен, винен, събитиен, кулинарен туризъм, съчетание на хубава храна и вино, заедно с посещение на културно-историческите забележителности в Стария град и богата програма от събития. Радвам се, че пловдивските културни институти активно участват. Общински институт „Старинен Пловдив“, Градската художествена галерия и Регионалния археологически музей участват с 9 локации, от общо 17-те тази година. Дефилето традиционно привлича хора от страната, които идват специално, за да посетят Пловдив и Стария град“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на пресконференцията.

„Дефиле на младото вино“ стартира за 13-ти път, въпреки обстановката, при това с рекордно участие. През 2020 година участваха 36 изби, тази година са 42. Общо участниците са – 60, през миналата година бяха 48 -50. От тези 60 – 15 са производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Миналата година отчетохме рекорден брой посетители, искрено се надяваме тази да подобрим този рекорд. Постарали сме се много, положили сме всички усилия за перфектна организация и най-важното спазване на противоепидемичните мерки“, разказа инж. Любозар Фратев..Организирано е еднопосочно влизане, плановете за разположение на щандовете в къщите са съгласувани с РЗИ. Ще се ползват само откритите дворни пространства, с изключение на Балабанова къща. Ще бъде осигурена дистанция от 8 метра. Голям брой доброволци от Медицински университет – Пловдив, дългогодишен партньор на събитието, ще следят строго за спазване на мерките. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Входовете на локациите организирани в еднопосочно движение ще бъдат обозначени с насочващи стрелки, регламентиращи посоката на движението.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., „Дионисиево шествие“ съпроводено с ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:

  • 26 ноември – от 14:00 до 18:00 ч.
  • 27 ноември – от 11:00 до 18:00 ч.
  • 28 ноември – от 11:00 до 17:00 ч.

В последния ден – неделя, се очаква и посещение на министъра на културата Велислав Минеков. Очакват се и гости от Франция, ще има дегустации на френско божоле.

За първи път в „Дефиле на младото вино“ се включва една от най-хубавите частни галерии в града – „Джуркови“, както и къща „Недкович“ след ремонта. Зелен сертификат ще се изисква само в закрити пространства – вътре в Балабанова къща, както и на културните събития в „Дните на младото вино“.

УХТ – Пловдив отново осигурява доброволци, които са студенти от специалностите „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“. За студентите това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания и опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, разказа доц. Христо Спасов от УХТ. Разбира се една от най-важните задачи на Университета по време на „Дефиле на младото вино“ е работата на дегустационната комисия, която ще извърши професионалното оценяване и награждаване. В журито тази година влизат преподаватели от катедрата „Технология на виното“, сомелиерът Катя Йончева и представител на професионалните винари от Изпълнителната агенция по лозята и виното.

Журито ще заседава в събота в 10 часа, проби ще се набират още от четвъртък, а награждаването на победителите в конкурса „Дионис“ ще стане в събота вечер по време на „Вечер на майсторите на виното“.

„За нас е много важно и какво ще решат хората в анкетите, извън професионалното жури. Част от тях са истински любители, други имат професионален интерес. Ще съм щастлив, ако оценките ни съвпадат“, каза още доц. Спасов.

В „Дефиле на младото вино“ ще имате възможността първи да дегустирате от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители. Очакват ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите. Дегустацията се осъществява с жетони. Един жетон е равен на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От тях ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.

За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Отбележете присъствието си на „Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Спонсори: „Техно Акташ“ АД, „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД

Партньори и приятели: „Михалково“ АД, „Ледена Епоха“, „Енко Пластикс” ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, ETNHost, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Галерия „Джуркови“, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Медицински университет – Пловдив, КЦ „Тракарт“, „Орфей Клуб Уелнес“ АД, „СлоуТурс.БГ”, Българска асоциация на винените професионалисти, Ресторант „Чорапъ“, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Държавна Опера – Пловдив, Свещи „От любов“, Къща за гости „HillHouse“, Сдружение „Младежи БГ“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р А.Златаров“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив.

Медийни партньори: Под тепето, Капана.БГ, Катра ФМ, БНР – Хоризонт, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Вестник „Марица“, Дарик Радио, , TrafficNews.bg, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“ ЕООД, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града.

Споделете ни във:

1 thought on “Старият град посреща десетки винарски изби през уикенда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.