АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Старият град на Пловдив ще си има своя бира

Крафт пивото ще носи името „Трите хълма“. То ще се дегустира за пръв път по време на новия кулинарен фестивал „Гурмето под тепето“ идната седмица. Там ще разберете как би изглеждал Пловдивския бургер 

Пивка изненада очаква гражданите и гостите на Пловдив за Празниците на Стария град. Перлата в короната на Пловдив ще има своя марка крафт бира. Това обяви днес зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Името на пивото – „Трите хълма” е избрано след facebook анкета, а кехлибарената течност е разработена от майстор-пивоварът Иван Карагьозов.

Инициативата е съвместна -между Община Пловдив и „Каменица” АД, обяви зам.-кметът по култура, археология и туризъм. Пламен Панов обясни, че ще бъде подписано споразумение между общината и пивоварната, което трябва да бъде одобрено от Общинския съвет. Пред медиите изпълнителният директор на пивоварната, която напусна Пловдив, сподели, че е радостен дружеството отново да работи заедно с администрацията по този чудесен проект.

Смятам, че занаятчийската бира ще допринесе за още по-интересния облик на Пловдив”, каза Владан Матич.

„Светла и леко мътна, тъй като не е филтрирана. Пилзен охмелена, но наподобяваща традиционен вкус“, само толкова издаде пивоварят за наливната бира, която ще се предлага за сега само в заведенията и хотелите на Стария град.

Тя ще бъде представена за пръв път по време на най-новия кулинарен фестивал в Пловдив – „Гурмето под тепето“, който ще се проведе на ул.“Съборна“ от 15 до 18 септември.

Фестът е замислен с идеята да комбинира кулинарен и исторически туризъм с изключителни преживявания, които да накарат гостите да се върнат отново в града ни.

Организаторите от „Филибелийски майсторлъци” са амбицирани да покажат местната кухня в гурме вариант.

Ще предложим интересна храна, която от една страна е традиционна за нашия регион, но е и модерна. Ще бъде много вкусно и приятно, тъй като за хубавото настроение ще се грижат и музиканти.“ Това сподели шеф Костадин Шанков, председател на сдружението.

Той даде за пример как би изглеждал Пловдивския бургер: комат от традиционен местен хляб с пълнеж от бумбар.

Шеф Шанков издаде само две-три от многобройните кулинарни изненади. Гостите на феста ще могат да дегустират още палачинка с пресни сладка от пловдивски смокини. Френската пекарна ще приготви пловдивски сладкиши, ще имаме възможност да опитаме луканка и сирене с вкус на трюфел.

По повод на пивото той коментира: „Трите хълма” е превъзходна, макар да не съм любител на тези напитки по принцип.”

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина