АктуалноАртБългарияКултураНовини

Старият град е още по-жив – АМТИИ отвори врати за новата учебна година

С тържествен концерт на Античния театър – ГАЛЕРИЯ

Обучението ще е хибридно – присъствено за индивидуалните занимания в групи до 8 студента и онлайн за теоретични лекции – ВИДЕО

Студентите от висшето училище по изкуства направиха днес Стария град още по жив.

Скъпи първокурсници, днешният ден е поредно стъпало във вашия творчески път. Малките улички в Стария град, които ви водят към нашата Алма Матер, са стръмни, но разкриват божествени гледки, които вдъхновяват артиста и му дават импулс да твори. Академията си поставя и цел да възпита у вас онези качества, които отличават хората на изкуството – самостоятелност, борбеност, инициатива и непримиримо търсене на истината. Бъдете смели и отстоявайте тези ценности, въпреки трудностите, а ние ще бъдем до вас!“, обърна се към новите студенти в приветственото си слово ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Академичното ръководство на висшето училище по изкуства стартира новата учебната 2021/2022 година с тържествен концерт на Античния театър тази сутрин.

 

снимка: АМТИИ

Настъпващата учебна година ще бъде не по-малко турбулентна, изпълнена с успехи и предизвикателства. Доказахме, че е възможно за кратко време да мобилизираме силите си и да приспособим учебния процес. В условия на несигурност превърнахме изпитанието във възможност и добавена стойност“, каза още проф. Новак и обяви, че обучението ще е хибридно – присъствено за индивидуалните занимания в групи до 8 студента и онлайн за теоретични лекции.

От думите и стана ясно, че по време на изминалата кандидатстудентска кампания е имало засилен интерес и естествено, оспорван прием във висшето училище, което през последната година доказа, че създава таланти във всички изкуства. И това е обяснимо, тъй като Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив разполага с три факултета – „Музикална педагогика“, Музикален фолклор и хореография“ и „Изобразителни изкуства“. Дипломите за бакалавърска, магистърска и докторска степен от АМТИИ са признати по целия свят.

Проф. Шекерджиева-Новак напомни, че студенти и докторанти бяха отличени с първи награди и златни медали за особени заслуги и високо майсторство на редица престижни конкурси в Европа, Азия и Америка. Също така Академията показва творби в онлайн вернисажи, а годишните изложби на факултет „Изобразителни изкуства“ и сега могат да се видят в страниците на ОИ „Старинен Пловдив“.

Официалната церемония уважиха председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, кметът на „Тракия“ Костадин Димитров, зам.-кметовете на „Централен“ Фиданка Кацарова и на „Тракия“ Веселина Стоянова, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева, генералният консул на република Турция в Корхан Кюнгерю и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо Пловдив, ректорите на УХТ проф. д-р Пламен Моллов, на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева и директорът на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. д-р Въльо Николов.

Всеки от нас трябва да осъзнае, че пътят, който сме избрали, няма да е лесен и ще се изисква труд, търпение и себеотдаване. Скъпи колеги, в нашите ръце е духовното бъдеще на страната ни, а може би и на света“, каза в приветствието си от името на студентите Мария Бакова, която е приета в специалност „Народно пеене“ с най-висок бал.

Студентите и преподавателите им бяха поздравени от: председателят на ОбС инж. Александър Държиков и от името на ректорите на пловдивските ВУЗ-ове от проф. д-р Мариана Мурджева.

Тази година символичен домакин на откриването бе Факултетът по фолклор и хореография, чиито студенти представиха вълнуваща програма.

Снимки: Stanimir Petkov Photosmile

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина