Справяме се с третата вълна на Covid-19

Актуално Новини ПУЛС

14-дневната заболяемост в България е 570 на 100 000 души население

У нас се отчита спад на заболеваемостта от коронавируса, но краят на третата вълна е далеч

Брифингите остават, съобщи министърът в оставка

Справяме се и с третата вълна на Covid-19, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат, заяви на брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна, очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително тази тенденция, допълни той.

14-дневната заболяемост в България е 570 на 100 000 души население, през последните дни е около 515, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той изрази надежда тази бройка да падне следващата седмица под 500.

„Това ни отрежда 11-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония“, допълни той.

14-дневната смъртност е 24 на 100 000 – по този показател сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 2-ро на Балканите след Северна Македония.

Костадин Ангелов посочи, че оптимистичният вариант за постигане на колективен имунитет у нас е в края на юни, а песимистичният – в края на август. Това ще зависи от организирането на ваксинационния процес.

Ако се постигне до края на юни 65% (2,5 млн. българи) ваксинирани плюс около 3 млн. преболедували, може да се мисли за минимални здравни мерки, отбеляза той.

Брифингите на здравните власти остават, въпреки че вчера Националният оперативен щаб прекраи дейността си, каза още Ангелов:

„Съвсем логично е следващия премиер, който и да е той, съгласно неговите разбирания, неговите компетентности и нужди, да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават. Отговорността за контрола върху пандемията се носи от министъра на здравеопазването заедно с главния държавен здравен инспектор, както е било винаги по закон“.

У нас се отчита спад на заболеваемостта от коронавируса, но краят на третата вълна е далеч, стана ясно още на брифинга.

Продължава тенденцията за повече излекувани отколкото новозаразени с коронавирус

Източник: бнр

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.