Собствениците на стария Винпром искат да запазят сградата

Актуално Гласове Градът Забравеният град Изпод тепето Новини

И Историческия музей прегърна идеята сградата да бъде вписана като паметник на културата

Собствениците на историческата сграда на стария Винпром на ул. „Данаил Николаев” искат да запазят зданието в автентичния й вид. Такива индикации са дали наследниците на рода Станеви в разговор с общинския съветник от Демократична България Веселина Александрова, която поведе кампания красивата вековна постройка, в едно с винарската изба под нея, да бъдат съхранени, като придобият статут на паметник на културата. В кампанията се включиха още кметът на район Централен Георги Стаменов, както и зам.-кметът по култура Пламен Панов. Идеята е прегърнал и директорът на Историческия музей.

Винарската изба все още е запазена и изглежда така

„Благодаря на зам.-кмета по култура Пламен Панов и кмета на район Централен Георги Стаменов, че се ангажираха да подготвим декларирането на сградата и избата като паметник културата и до днес действаме заедно. Помолих Пламен Панов да поиска от Държавния архив всички налични за сградата документи и ги получихме. Има много красиви почерци на някои от тях. Инициирах и проведохме среща, пак ние тримата, със собственика на парцела зад Винпрома, където ще се строи жилищен комплекс. Разговорът беше важен, защото по-голямата част от избата се намира в неговия парцел и при строителството може да се унищожи. Имаме уверението, че ще разговаря с геодезиста си, за да установят положението и предстоят още разговори. Междувременно се срещнахме и с директора на Историческия музей, който също „прегърна идеята“ и подготвя историческа справка, за да я приложим към документите до НИНКН”, коментира в личния си профил във Фейсбук Веселина Александрова.

Общинският съветник отбелязва, че е успяла да намери контакт и да говори с един от собствениците на сградата, които също са с намерение за запазването й за последващото й отваряне за посетители.

„ Голямата ми цел, след като защитим сградата и избата със статут „паметник на културата“, е да намерим подходящия начин избата да стане нещо като музей на виното с колекция вина, произведени в региона, с дегустации и т.н. и разбира се, ще се казва „Изворъ“ – на името на дружеството, което преди повече от 130 години е построило и стопанисвало тази красота”, допълва Веселина Александрова.

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Собствениците на стария Винпром искат да запазят сградата

  1. Те вече всичко събори ха…. Сега се сетиха че е Историческа сграда….. История на Пловдив. Както много други…… Каква история остана от този древен Град. Не останаха емблематични сгради с които Пловдив беше известен…. Боли ме сърцето като гледам този ужас в каквото превърнаха Вимпрома… Казваш живея до Вимпрома. И всичко ти е ясно без да знаеш на коя улица се намира! Жалко за този древен красив град.

  2. Като допълнение към предишния ми коментар, гледайки арковидните прозорци на сградата, имам предположения, че тя може да е проектирана от Йосиф Шнитер. Такива прозорци има къщата на ул. Иван вазов № 85, негово творение, стилът е подобен А и времето на построяване съвпада. Заслужава си да се проучи задълбочено.

  3. Свиваше ми се сърцето като, минавайки покрай сградата, виждах как теренът около нея се изчисти от другите постройки. Всеки път се питах дали ще видя красивия й силует с арковидните прозорци. Не зная в какъв стил ще е новото жилищно строителство там, но ако се съобрази с нейните характеристики, макар и по съвременен начин, ще е добре. Подкрепям идеята на собствениците й да я съхранят и дано стане. Аз живея в къща, паметник на културата, построена през 1908 година, която има духа на тогавашната епоха с своите архитектурни красиви елементи, и това ме радва всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.