Новини

Шофьорите на ПИМК, спасени от горящия ферибот, вече пътуват към България

Шофьорите на пловдивската транспортна компания ПИМК, които бяха спасени от горящия ферибот във водите на Йонийско море, вече пътуват към България с автобус от Игуменица с осигурен транспорт от ръководството на компанията.
Последният изваден от горящия ферибот българин е 64-годишният Алекси Пенев. Той прекара повече от 10 часа заедно с турски шофьор на тир в помещение в задната част на кораба. Спасителите стигат до него благодарение на информацията, която им подават от българска страна. В момента мъжът е настанен в болница.
„Ние до последно държахме връзка с него по телефона и той казва колегата се предаде, явно е било наистина много страшно. Били в помещение, в което влиза въздух отвън, чист, самите власти предприеха обливане с вода, за да понижат температурата и те бяха се притеснили, че влиза вода при тях, мислеха че корабът потъва, но добре че държахме връзка с шофьора и го информирахме какво се прави“, заяви пред БНТ собственикът на ПИМК Илиян Филипов. Той ще осигури психолог, който да работи с всички, които са били в горящия плавателен съд.
Филипов уточни, че напълно изпепелени са 32 камиона на компанията, заедно с товарите им. Един от автомобилите е изпуснал ферибота и е останал на пристанището.
Няма връзка с двама от шофьорите на ПИМК, които са били видени да се качват на хеликоптер.
„Списък с имената на шофьорите, които нямат документи, тъй като са им изгорели в камионите, е предаден на българския консул в Гърция. Той се е ангажирал списъкът да бъде предаден на границата и хората да бъдат пропуснати на българска територия“, добавя Илиян Филипов.
И днес продължава мащабна операция по спасяване на изчезналите пасажери на кораба и гасене на пожара. 12 души са в неизвестност, 7 от тях са с българско гражданство. Още двама, които се издирват, са с неизяснена самоличност.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина