Слагат PVC дограма на сградата на общината?

Актуално Гласове Новини Под ножа
община пловдив

Веселина Александрова: Планира се без съгласуване да бъде подменена дограмата на сградата на общината, която е паметник на културата

Становището от Министерство на културата не съдържа одобряване смяна на дограма

Общинската администрация има намерение да ремонтира сградата на кметството с бюджет от 450 хиляди лева, съобщихме в края на миналата седмица. Предложението на кмета Здравко Димитров за кандидатствате на общината по програма Красива България и за отделяне на средства в Бюджет 2022 са ремонт на паметника на културата ще се гледа на сесията на местния парламент утре. Изброените в предложението строително монтажни дейности са подмяна на част от фасадната дограма, ремонт на покрива, на фасадите, боядисване отвън, обновяване на ел.инсталациите, боядисване и шпакловки вътре. Излиза обаче, че част от въпросните дейности не са съгласувани от НИНКН. Това разкрива в личния си фейсбук профил общинският съветник от Демократична България Веселина Александрова.

„ Общинската администрация се опитва да ме прати за зелен хайвер, като в отговор на мое искане да ни бъде предоставен документ във връзка с точка от утрешния дневен ред ми казват да го искам по съответния ред. Точно по съответния ред съм го изискала и този смешен отговор показва едно – че правилно подозирам, че се планира без съгласуване да бъде подменена дограмата на сградата на общината, която е паметник на културата”, пише Веселина Александрова.

Тя твърди, че към предложението до съветниците няма нищо приложено, освен условията за кандидатстване. Тя допълва, че в текста на предложението е записано, че ремонтът ще е 450 000 лв. и включва няколко дейности, сред които „подмяна на част от фасадната дограма“.

„ Предвид множеството съсипани паметници на културата с грозна ПВЦ дограма, още на комисии поисках да изпратят до всички съветници становището на НИНКН/Министерство на културата – да се види одобрено ли е това и при какви условия. Изпратиха ни Становище от Министерство на културата, но то НЕ съдържа одобряване смяна на дограма. Не съдържа одобряване и на други дейности, които администрацията е включила в тези 450 000 лв. Затова поисках да ни изпратят проекта, който е представен за съгласуване пред НИНКН. Именно тук ми отговориха да си го искам по съответния ред и ме вбесиха. Следва продължение…”, добавя в коментара си Веселина Александрова.

П.П.: Припомняме, че Под тепето алармира как мазилката на фасадата на Общината пада върху главите на служителите ѝ.  още преди една година. Още по темата вижте в статията Пада фасадата на Община Пловдив /ГАЛЕРИЯ/. 

През пролетта на тази годинаот редакцията на Под тепето отправихме официално питане към Пресцентъра на Община Пловдив със следните въпроси:

Какво се е случило със средствата, отпуснати по Красива България?

Извършен ли е въпросния ремонт?

Кога, от коя фирма и има ли гарнционен срок?

Тогава от секретариата на администрацията ни отговориха, че въпросният проект за реставрация на фасадата от 2017-а година не бил одобрен за финансиране по програма „Красива България“.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Слагат PVC дограма на сградата на общината?

  1. Ами каква да сложат – дървена ли, а знаете ли колко струва, отделно има ли кой да я произведе? Пластмасова разбира се, многокамерна…

  2. Най добре Общината да се преустрои в параклис.Дядо Николай ще даде благословията си и пловдивчани ще имат още един храм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.