АктуалноГласовеГрадътКриминалеМненияНовиниСъд

Симо Касабов през сълзи в съда: Беше прекрасно семейство, вече нищо не остана

Бизнесменът обясни нападението над жена си с това, че като се прибрал в къщи в деня на побоя, видял жена си да е на видео кол с друг мъж

Обвиненият в нанасянето на тежка телесна повреда на съпругата си при условията на домашно насилие Симо Касабов се разрида пред тройния състав на Окръжен съд днес, преди да чуе решението му, че остава окончателно в ареста. Бизнесменът обясни, че в деня на побоя се прибрал в 16 часа, и хванал жена си „във видео кол с друг мъж, да правят разни неща”. Така той посочи причината за отключената агресия, при която нанася жесток побой над Димитрия Касабова.

„20 години съм с това семейство. То е всичко за мен. И жена ми, и децата. Във всичко аз съм двигателя, и в бизнеса, и във всичко. Всичко вървеше като едно нормално семейство- смях и обич. До 14-ти декември. Всичко свърши. Беше едно прекрасно семейство, но вече нищо не става. Искам по-лека мярка, за да си гледам децата и бизнеса”, каза в последните си думи пред съда Касабов, но бе оставен в ареста.

Преди това адвокатите му поискаха отвод на съда с мотиви за предубеденост, тъй като той не прие представените писмени доказателства- молба за провеждане на разпит на дъщерята на Касабов Ивайла и нейна психологична експертиза, която обаче не е изготвена по реда на НПК, а е направена от психологичен консултант от частен център в София. Съдът определи исканията на защитата като псевдо доказателства, а адвокатите поискаха отвод на тричленния състав за нарушаване на принципа на равнопоставеността на страните. Причината, че прокуратурата е изградило обвинението си за тежка телесна повреда на база на медицинска епикриза, а не на съдебно-медицинска експертиза. Съдът отхвърли искането на защитата като неоснователно.

В пледоарията си адвокат Колев подчерта, че в неприетата от съда психологична експертиза дъщерята Ивайла описва като коренно различен човек баща си от този, който прокуратурата описва в папките по делото. „Там тя казва „Майка ми лъже””, цитира документа адв. Колев.

Другият защитник на Симо Касабов- адв. Сидеров определи медицинските книжа, които ползва обвинението, също като псевдо доказателства. И подчерта, че там се говори за отстранен далак. А в наказателния кодекс медицинския термин далак не съществува- там е слезка. С това той се опита да компрометира тезата на прокуратурата, но при съдебното решение се оказа, че безуспешно.

Адвокатите коментираха още, че в показанията на свидетелите нямало никаква конкретика, която да насочи обвинението към системно домашно насилие. Имало само нещо в показанията на една от приятелките на Димитрия Касабова- че видяла някакъв побой в някаква кола през 2002г.

Адвокат Сидеров подчерта, че майката Димитрия е била изписана от болница онзи ден. „Тя вече търси помощ, тъй като няма как да плати таксите за частните детски градини на децата си. Ако той остане в ареста, ще се блокира живота на цялото семейство. Ако пък бил пуснат под домашен арест в другия си апартамент, Симо Касабов можел да издържа децата си и да ръководи бизнеса си.

В решението си тройният съдебен състав разби няколкото довода, с които защитаta пледира за по-лека мярка за неотклонение. Съдът подчерта, че обемът от доказателства дава обосновани предположения за извършителя на побоя над Димитрия Касабова. Всички показания на свидетели до този момент нямат съществени разминавания. Магистратите подчертаха, че съдебно-медицинска експертиза до този момент няма изготвена, тъй като разследването върви едва от седем дни.

„Налице са гласни и негласни доказателства какви увреждания е претърпяла пострадалата. Слезка или далак? Има данни за отстраняването на този орган”, заяви съда. Не е налице съмнение далак или слезка- касае са един и същи резултат от нараняване”, подчерта съдът в заключението си.

Магистратите признаха, че няма опасност Касабов да се укрие , въпреки че няма представено доказателство, че е собственик на друг апартамент. Отчетоха обаче, че има реална опасност да извърши друго престъпление спрямо пострадалата Димитрия.

„Как жената на толкова добър и успешен бизнесмен няма средства да си плати таксите за градината?”, попитаха лаконично магистратите.  От свидетелските показания става ясно, че Димитрия Касабова е разполагала с минимална сума, която е била проконтролирана от съпруга й при излизане за какво ще бъде похарчена.

Съдът остави окончателно в ареста Симо Касабов с най-тежка мярка за неотклонение.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Е гати миризливия помашки боклук! Естествено жената е поставена в състояние на пълна зависимост. Адв. Сидеров да си прави отвод въпреки всичките му гербави симпатии! В затвора бе боклук!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина