АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод сурдинка

Росен Ковачев към българите, работещи в чужбина: плащайте си данъците

„Това е начинът да избегнете глоби и да получите значителна част от парите си обратно“

По данни на RT Tax близо половината българи, работещи в чужбина не са поискали връщане на парите си от надвнесени данъци. Това прави повече от 3,2 милиона евро, непотърсени от никого и останали в съответната страна.

До края на април е срокът за подаване на данъчни декларации и почти всички българи декларират доходите си именно в този последен месец. Данъчните власти призовават българските граждани, които са работили в чужбина през цялата минала година или част от нея, също да декларират доходите си, но в съответната страна.

Така не само ще избегнат заплахата от санкции и глоби, но и ще могат да получат част от парите си обратно, припомня Росен Ковачев, мениджър на RT Tax – България.

Защо се препоръчва българите в чужбина да подадат данъчни декларации в съответната страна през април?

„По принцип, след края на финансовата година, и след като е приключил работа, всеки човек е длъжен да подаде данъчна декларация в данъчния инспекторат на съответната държава. Новата фискална година вече е започнала, т.е. ако не сте подали декларация за предходната, сега е удобният момент да го направите. Така ще избегнете закъснението и плащането на глоби. Освен това повечето чуждестранни инспекторати започват да разглеждат документи и да връщат надвнесени данъци от март месец. Колкото по-рано подадете данъчната си декларация, толкова по-бързо можете да си върнете част от парите обратно.“ – това обясни управителят на RT Tax за България, една от най-големите фирми за връщане на надвнесени данъци в Европа.

Сега имате последен шанс да получите парите си от надвнесени данъци за работа в чужбина през 2015 – 2016 година!

Суми от данъци могат да се възстановяват до 4 – 5 години назад. Това означава, че сега е последният ви шанс да си върнете парите, за които сте работили през 2015 – 2016 година. Възползвайте се.

Какви документи са ви необходими, за да си върнете парите от данъци? 

Трябва да предоставите документ, който се издава от работодателя ви и съдържа информация за вашите доходи и за платени данъци. В зависимост от това, в коя страна сте работили, ще ви се наложи да подготвите и други документи: специални формуляри, фиш за заплата. В някои държави искат повече документи, в други – по-малко. Ако не сте сигурни, че искате да минавате през целия бюрократичен процес, обърнете се към фирма, която се занимава именно с възстановяване на данъци на хора, работещи в чужбина.

Към нас често се обръщат хора, които изобщо нямат документи или на които им липсват някои от необходимите документи. Експерти от фирмата потвърждават, че дори и в тези случаи данъци могат да бъдат възстановени. Достатъчно е да се свържете с работодателя си.

Кой е най-разпространеният мит за възстановяване на данъци от чужбина?

Хората често смятат, че ако си поискат надвнесените данъци от страната, в която са работили, ще трябва отново да плащат данъци в България. Това не е вярно.

България е подписала споразумение за избягване на двойното данъчно облагане с над 45 държави. Ако сте работили в някоя от тях, платили сте данъците си там и след това сте си получили надвнесените суми, не дължите нищо на българските данъчни власти.

Близо половината българи, работещи в чужбина не са поискали връщане на парите си от надвнесени данъци. Това прави повече от 3,2 милиона евро, непотърсени от никого и останали в съответната страна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина