Родопчани от Чурен сами възкресиха местната църква 

Актуално Живот Новини

Дядо Николай освети една от най-високо разположените църкви у нас

След много години отново се чу камбанен звън в Чурен. Това се случи тази неделя, след като пловдивският Митрополит Николай лично освети възстановената църка в родопското село. 

Храмът в населеното място, което е едно от най-високите в община „Родопи“, се намира на 1400 метра надморска височина. Той е възстановен с труда и даренията на местни жители и благодетели.

Ремонтът започна през 2015 година, по инициатива на ловната дружинка, като в него се включват четирима местни и свещеник. Дотогава църквата, която има хилядолетна история, била една руина, а покривът бил рухнал напълно.

Днес храмът е с красив иконостас, поставен е голям полилей. Местните хора са дарили покривки, свещници, икони и други вещи за храма.

Освещаването започна в 9:00 часа с Архиерейската Света литургия, която продължи повече от два часа, а обителта се оказа тясна да събере десетките миряни. На събитието присъстваха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, заместник-кметът Емилия Иванова, председателят на Об С „Родопи“ Георги Цанков, общински съветници и представители на администрацията. По стара традиция кметът на общината посрещна Негово Високопреосвещенство митрополит Николай пред входа на църковния храм. Той връчи на владиката дар – ювелирен архиерейски похос, символизиращ духовна власт.

Винаги, когато съм извън храма ще нося тази похос с украса. В молитвите ми община „Родопи“ ще присъства с апостолския призив към благовестие как да бъдем „ловци на човеци“. Тази наша мисия следва да изпълняваме – всеки на своето си място“, каза преди тържествената литургия митрополит Николай.

Владиката се обърна към вярващите, дошли на службата, със слово за величието на жертвата Христова.

Основните инициатори на възкресението на местната църква смятат да изработят брошура, която разказва как е протекло възстановяването на „Св. пророк Илия“, а на Илинден, когато има храмов празник, ще бъде приготвен курбан и отслужен водосвет за здраве.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.