АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Реставрацията на Небет тепе руши сграфито на Иван Кирков

Сграфитото на Иван Кирков, което се намира на калкана на една от къщите на върха на Небет тепе, се руши, видя „Под тепето“. Състоянието му не бе добро още преди старта на дейностите, свързани с реставрация и социализация на многопластовия културен паметник, но отношението към произведението на един от най-оригиналните български творци от втората половина на XX век не прави нещата по-добри.

Творбата на Кирков е част от серия монументални произведения на изкуството, създавани през периода на социализма. За разлика от много други, които имат историческа или пропагандна насоченост, то е абстрактно – с различни геометрични форми, които се повтарят, преплитат, кръстосват.

За съжаление голяма част от това монументално пано се разпада. Строителни материали се подреждат на него, временно ел. табло също е част от стената и спомага за разрухата.

Още по време на общественото обсъждане на проекта за социализация на Небет тепе бяха изразени притеснения за съдбата на паното и отношението на новите структури към него. Изглежда и в реализацията съдбата му не е по-добра.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина