АктуалноГрадътКултураНовини

Разкопават античните магазини на Агората за още елементи за реставрацията

Водим градивен диалог с НИНКН за препроектирането на античния централен площад, коментира зам.-кметът по културата Пламен Панов

Нови автентични елементи ще бъдат включени в реставрираните части на т.нар. „Форум-юг“ и „Форум-Изток“, част от агората на Филипопол, която още тъне в бурени. Проектът за реставрация и консервация бе върнат от Националния институт за културно наследство с множество пропуски, които директорът арх. Петър Петров коментира за „Под тепето“, като „фрапантни“.

Няма нищо обезпокояващо, срещата ни с НИНКН беше много позитивна и водим градивен диалог с тях, обясни зам.-кметът по културата Пламен Панов по-късно. Много сме доволни от разговорите с тях, с които проектът ще стане още по-добър, добави той. Като част от идеите е ваденето на автентични артефакти от античните магазини, оставени там през годините след разкопки. Те ще се използват за анастилозата, която ще се осъществи в проекта. Нови разкопки няма да има, но ще включим тези елементи в готовия проект, добави още Панов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

 1. Все по-ВЕЧЕН, все по-ДРЕВЕН става Градът под ловкото ръководство на културския ЗАМ- П.П. (цит.):

  „…Няма нищо обезпокояващо, срещата ни с НИНКН беше много позитивна и водим градивен диалог с тях, обясни зам.-кметът по културата Пламен Панов по-късно. Много сме доволни от разговорите с тях, с които проектът ще стане още по-добър,..“

  ВСЕ ПО–ДОБЪР.
  НАЙ-ДОБЪР.
  ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ МОЩНОСТИ ЗА БЕТОННА АНТИЧНОСТ са готови да бълват Йонийски колонади, Дорийски, със или без канелюри, в две разцветки и три размера за да задоволят търсенето в Алабама, Тайван и в Албанско . . .
  (Аркади -освен колонади- също планирваме, цени – народни!)

  1. Заиграването със заглавия =то не бяха Форум-ляво / Форум-дясно, сега пък „Агора“= едвали издава как някой / някои се …гелпят.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина