Радикална промяна в одобрението на Путин у нас, губи над половината от своята популярност в страната

Актуално Гласове Живот Новини

Войната в Украйна, с нейните жертви, страдания, разрушения и заложеното на карта бъдеще на Европа, променя драматично българското обществено мнение, сочат резултатите от експресно, национално представително проучване, реализирано съвместно от БНТ и агенция Алфа Рисърч. То е реализирано на 28-ми февруари сред извадка от 500  пълнолетни граждани от цялата страна.

За четирите дни военни действия, ползващият се години наред с позитивен рейтинг руски президент Владимир Путин губи над половината от своята популярност в страната. Ако през периода 2020-2022 г. между 55% и 58% от българите са изразявали положителни оценки за него, при само 20 на сто отрицателни, сега ситуацията радикално се обръща. Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%.

Ескалираща агресия, загубените човешки животи и от двете страни, заплахата за използване на ядрено оръжие, са факторите, които преобръщат нагласите на хората, над три четвърти от които смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано. В тези разломни дни, доскоро абсолютно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски печели симпатиите на 40% от анкетираните, 29% са с негативно мнение за него.

Безпрецедентното обединение на европейските страни в налагането на единни санкции срещу Русия и помощ за Украйна се оценява като правилна политика от 63% от българските граждани. На обратното мнение са 32 на сто.

На този фон, 55% одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, заради изразяваните от него „лични“ позиции по външната политика на страната, в разрез с общата правителствена политика.  36% не са съгласни със смяната на Стефан Янев. Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой, а управляващите  да действат единно и сплотено.

Хората си дават ясна сметка за тежките човешки, морални, икономически и социални последствия от разрушителната война, които ще се усещат все по-силно през следващите месеци. Склонни ли са в тази ситуация да заплатят за по-високите цени на тока и горивата, в резултат от войната и наложените санкции? 47% от анкетираните заявяват  готовност солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените санкции. 36% обаче, основно хора с по-ограничени материални възможности,  не са склонни, или не биха могли  да платят по-високите цени. Разбираемо е безпокойството на бизнес и граждани от предстоящите икономически трудности, но пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа, разбирането и надеждата на мнозинството от българите е, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната, която, ако не бъде спряна, може да има много по-чудовищни последствия от тези, които в момента търпим.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Радикална промяна в одобрението на Путин у нас, губи над половината от своята популярност в страната

 1. Коя чорба се казва АТЛАНТИК – едно голямо синьо западно от британските о-ви та чак до Америка = лобно място за Титаници на дечицата (даже и в Менте-SORRY!) трябва да им покажат. За да не се гелпят до страшната Баба Меца като …грузинчетата.

  Сръбчетата не само, ами и шведчета, финландчета -да не говорим за вековната мъдрост на швейцарчетата- схващат, че ГеоГрафията е точна наука и не се преструват на …Атлантичета (противопоставени на отдавна покойния „Варшавски Договор“)

  Освен географията, историята е също почти точна наука: Документирано е как Сър Роналд Рейгън беше наобещавал на „мистър Горбачов“, че… „нито инч към изток, бе!“.

  А нататък за държавност, суверенитет, Суверен, Нация, националност, народност, етнос, язиди, кюрдски „малцинства“, геноцид и етник клензинг, територия, граници и историчност (Drang Nach OSTEN!), балканизация, финландизация – разговорът става много сложен като пъзел.

  (Шепа олово промени румънския „суверенитет“ към „Атлантишки“ – айде няма нужда от игра на думи! Тука има-тука нема: един украински подпис щеше да предотврати патакламата. Тя и ПСВойна тръгна от едно …нищо)

  1. По разтегливото лепкаво заиграване с украинския Суверенитет на 300 км от Москва сещаме ли се за един подобен централно-африкански Властелин и Суверен – милия

   БОКАСА?

   Айде няма нужда от национализъм, само войни ни липсваха за 2022

 2. Тия Алфа Рисърч не дадоха ли убедителна победа на ГЕРБ на изборите и трето място на ПП? Май аз ако ги наема да направят проучване, колко хора в България искат да сме марсианци, може да удари едно 70%.

 3. Пак фалшивите ви проценти и сметки НЕЩАСТНИЦИ МАНИПУЛАТИВНИ.УКРАЙНА ТРЯБВА ДА Е РУСКА А НЕ ФАШИСТКА.ВЪН ОТ НАТО ТЕЗИ ЩЕ НИ УБИЯТ

 4. А добър ден, малоумни путинофили гламави, като ви драсне клечката на русофилската кочина и ще цвилите на НАТО ( което така мразите) да ви спасява от Мордор!

  1. Не сме русофили, а реалисти
   Няма нужда от оръжия
   България НЕУТРАЛИТЕТ
   ДА си спомним
   ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И КОЙ НИ ВЗЕМА ЗЕМИТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.