БългарияВластНовини

ГЕРБ притисна ПП-ДБ за коалиционно споразумение

От ГЕРБ държат на подписването на коалиционно споразумение и няма да отстъпят от това условие, за да продължи работата на правителството, пише БНР. Това обяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Деница Сачева на брифинг в парламента.

„Ние искаме ясно коалиционно споразумение до края на мандата, за да е ясно около какво се обединяваме, какви са приоритети ни, тези на ПП и по какви стъпки да вървим“, каза тя.

„Корупцията и съдебната реформа продължават да са основни теми, но това не означава, че всички останали сектори в България трябва а продължават да тънат в безвремие“, категорична бе Сачева.

По думите ѝ „затова ГЕРБ няма да отстъпи от това да води разговори и преговори за коалиционно споразумение“.

Другият зам.-председател на парламентарната група – Теменужка Петкова, обвини ПП-ДБ в политическо лицемерие.

„Изявлението на премиера Николай Денков, че документът, по който ГЕРБ-СДС работи, променя приоритетите на правителствата и целта е да се овладеят министерски кресла, не отговаря на истината и е демагогия“, заяви тя.

„Костадин Костадинов заяви, че от ПП-ДБ са търсили миналата седмица мнозинство с „Възраждане“, за да се отхвърли договор с „Уестингхаус“, а в същото време в меморандума, който те предлагат на нас за управление, посочват, че категорично трябва да се забранят плаващите мнозинства. Кога си искрени колегите от ПП-ДБ“, пита Петкова.

Тома Биков допълни, че целта е да се създаде механизъм за взимане на решение, който сега отсъства.

„Оттам-нататък се случват всички порочни практики и това, че никой не може да носи отговорност за управлението. Защото тази конструкция, която в момента съществува, предразполага към задкулисни разговори и задкулисно вземане на решение, не само тук в НС, никой не знае кой министър какво прави, с кого се договаря и на каква база“, посочи Биков.

Национално отговорно е преговорите да започнат веднага, настоя Кирил Петков. От ПП-ДБ обаче не са готови да подпишат коалиционно споразумение, преди да са изминали 9-те месеца управление начело с Мария Габриел.

„Сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите 9 месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да свършат тази работа и да видим, че тези регулатори работят, имаме съдебна система, служби, които работят и са реформирани, тогава, след 9 месеца, може да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не може да говорим въобще за такова, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай. Нека да видим документа на ГЕРБ, обаче няма да влезем в коалиция и коалиция като коалиция няма да има, докато не видим, че реформите са се случили. Време е да запретнем ръкавите. Време е да видим как реалните реформи ще продължат, защото ние не се казваме „Продължаваме управлението“. Ние се казваме „Продължаваме промяната“. Трябва да ни покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс това управление да продължи“, коментира той.

Петков защити министър Тагарев:

„Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха неговата смяна. Всичките ни евроатлантически партньори много го харесват. Украинците специално са казали по време на посещението, че харесват нашия министър на отбраната. От тази гледна точка не знам тука откъде идва тяхното желание да го сменят“, попита съпредседателят на ПП-ДБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина