Първи коментари по предварителните резултати от лидерите и централите

Актуално Гласове Избори 2021 Новини
Парламент

”Свидетели сме на безпрецедентен изборен ден. На изборен хаос от сутринта. На ЦИК, която реши да започне работа в 9 ч. сутринта, при положение, че изборният ден започва от 7 ч. ЦИК, контролирана от президента Радев, избяга от отговорност и я прехвърли на Районните избирателни комисии“, обяви Тома Биков в централата на партия ГЕРБ на брифинг час преди края на изборния ден.

След 21 часа партията даде втора пресконференция, на която Томислав Дончев заяви:

„Искам да благодаря на всички, които отидоха да гласуват, няма значение за коя партия. Искам да благодаря на всички българи, които гласуваха за нас. Какъвто и да е резултатът – съвсем първи, по-малко пъври – то за нас ще е постижение.“ Зам.-председателят на партията коментира, че няма нищо по-тъжно и безполезно от използвана стъргалка.

По думите му, е очертавала коалиция на протестните партии с ДПС или БСП.

„Опитите за изчегъртване са неуспешни“, коментира той и завърши с изявление, че от ГЕРБ няма да предадт нито един честен и достоен български гражданин, независимо дали е гласувал за тях.

От ИТН още няма изявление.

Шестпартиен парламент със същите участници

Самият факт, че „Демократична България“ изпреварва ДПС и се доближава до БСП, т.е. до третото място и възможността да получи мандат за съставяне на правителство, вече показва дълбоко преструктуриране в политическия живот. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в интервю за Би Ти Ви. По думите му следващото управление вероятно ще бъде експертно. „Трябва да разберем, че трябва да се формира управление и ключът е да намерим начин да се легитимираме с нещо допълнително – а то е консенсусът за дълбоката реформа в правосъдието“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, заяви от своя страна, че при току-що излезли резултати от екзитполове, е много рано за дълбоки анализи.

“Сега мога да кажа едно – така както е реишил българския народ, така ще се развива българската държава. Зависи обаче дали новият български парламент  ще успее да направи правителство,” коментира Каракачанов.

От името на ДПС пред говори Хасан Азис, който единствен благодари на българските избиратели. “За втори път тази година избирателите казаха, че България се нуждае многопартийно управление, диалог и сядане на масата. Изборните резултати за ДПС са повод не за лични нападки и оценка за другите, а опит да прочетем посланието на избирателите.” Според него за втори път тази година то е за смяна на политическия модел. Азис бе категоричен, че избирателите очакват от партиите да седнат на масата за преговори.

По-късно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предупреди, че ДПС когото и да подкрепи, ще го направи с условия. „А те са: възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията.“

“Никой не може да управлява България без БСП”. Това заяви пред БНТ Румен Гечев от социалистите. Според него Столетницата ще бъде трета политическа сила.

Малко по-късно в края на изборния ден Корнелия Нинова заяви, че кампанията им била много жива и интересна. Благодари на избирателите и коалиционните партньори и допълни, че ще коментира повече след крайните резултати. По думите ѝ следващият парламент стартира с притеснително ниска подкрепа. Лидерът на левицата коментира още, че „партиите на протеста“ нямат мнозинство и ще им се наложи да водят диалог с другите политически сили, за да съставят кабинет.

„Резултатите за нас са стабилни, може би малко по-добри от миналия път”. Това заяви пред Нова тв Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!” след първите обявени резултати от екзитпола. „Това е най-значимата загуба на ГЕРБ за изминалите 12 години. Запитан дали очаква да бъде създадено правителство в този парламент, той каза: „Редно е този въпрос да бъде зададен първо на Слави Трифонов.

„Формациите на протеста и на промяната повишават своята подкрепа. Хората проявиха мъдрост и отговорност и гласуваха въпреки отпуските, сега е ред на политиците да преодолеят егото си и да поемат отговорност“, коментира самата Мая Манолова.

Политическа формация „Изправи се ,мутри вън“ ще подкрепи всяко усилие за съставяне на правителство, което ще работи за промяната в България, каза пред БНР Николай Хаджигенов от коалицията.

Споделете ни във:

1 thought on “Първи коментари по предварителните резултати от лидерите и централите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.