Проучване нарежда партията на Слави Трифонов като трета политическа сила

Актуално Избори 2021 Новини

Пет партии влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес

НС и правителството завършват мандата с ниски нива на подкрепа

Пет партии влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ (27.6%), БСП (24.9%), „Има такъв народ“ (11.8%), ДПС (10.3%) и “Демократична България” (6%). Така ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент. Две формации имат реални шансове за представителство – „Изправи се БГ“ с 4.1% и „Обединени патриоти“ (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна. Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Трифонов „Има такъв народ“ е спряла ръста на подкрепа, който регистрирахме през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Covid-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна. Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Това сочат данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта “лице в лице” сред 1008 души на възраст 18+.

Източник: topnovini.bg

Снимка: бгнес

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.