АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

Протест на служителите на МВР в Пловдив

Синдикални активисти: За да има работещо в полза на обществото МВР трябва реформа, но не проформа!

Пожарникарите настояват за увеличение на заплатите, за да могат да си купуват защитно облекло и предпазни средства, които по закно трябва да им осигури работодателя

Полицаи и пожарникари в града на тепетата излизат на протест днес.  Той е насрочен за 18.30 часа пред сградата на Областната дирекция на МВР – Пловдив. Протестът се организира от Снидиката на служителите във вътрешното ведомство.

В страницата „Пожарникар – уважавана и достойна професия!“ е публикувана позицията на огнеборец № 1 на Пловдив за 2019-а година Красен Властнов. Вижте пълния ѝ текст.

Красен, гасил урологията в УМБАЛ „Св. Георги“, е Пожарникар на годината на Пловдив

Моментът наистина е деликатен. Въпрос на лична гледна точка е дали ние сме прави или не в нашите искания. Една от задачите на синдиката , обаче, е да защити правата на своите членове. През последните години истината е относително понятие, но ми се ще да внеса яснота в тематиката, за да не витае усещането, че служителите на МВР са алчни и ненаситни. От доста години насам се наблюдава една „естествена“ миграция – Пловдив се умножи в броя на населението си няколко пъти. Официално преброяване няма, но и да има, пак няма да разкрие реалния брой хора, които ние обслужваме. Сами знаете, че количествените натрупвания водят до качествени изменения – работата ни в обем се умножи, като освен това към функциите и задачите на пожарната бяха добавени още! Има обаче нещо нелогично – броят на оперативните работници в МВР обратнопропорционално намаля! Иначе казано, когато бех млад сутрин на смяна застъпвахме 22 човека, сега застъпваме 8 ( в най-добрия случай)! В другите служби в града картинката е подобна, но там са не повече от 6! И ако не знаете, ще ви кажа, че когато колегите излизат на произшествие заключват пожарна служба, защото в нея не остава никой!

В полицията картинката не е по-различна! Ха познайте колко полицая се грижат за спокойствието и обществения ред вечер! Опитайте да се сетите и защо на произволно от вас избрана граница висите с часове, за да минете! Администрацията пък, обратно на нас, оперативните, се умножи! И продължава! На всеки като мен му се падат n на брой началници и тяхното число не намаля! Софтуер и програми са срещани понятия, но ползваме все още индиго! Не, няма грешка! 2021 година МВР използва индиго! Нямате си представа какви сладки длъжности има и кой ги заема! Ние също пушим цигари Кент и ядем бонбонки Тик Так – много добре знаем как са устроени структурно пожарната и силовите ведомства в цивилизованите държави. Ами не! Не е като тук! В управлението и по върховете му няма надменни манекени, просто защото те са започнали от най-долното стъпало и, съответно, са преживели всеки проблем на системата и го познават. До болка. Тук, разбира се, е точно обратното!

Правителството в последните години по незнайна за мен причина иска да реализира икономии в сектор сигурност. Очевидно животът в България не се цени! (Иначе щеше да има хеликоптер-линейка, ние щяхме пак да сме 22 на смяна, планинската спасителна служба нямаше да са доброволци, в цсмп нямаше да взимат по 1000 лева, в рпу нямаше да са два патрула за района, в малкия град нямаше да са двама пожарникаря на работа и да проклинат съдбата, като излязат, да продължавам ли? Мога и още да изброявам..)

И сега нещо важно – следствие на икономиите: вместо да дойдем у вас на пожар пълен екип по разчет, ние ще дойдем наполовина от нужния брой пожарникари! Всъщност здравето и сигурността на служителите са застрашени при изпълнението на преките им задължения. Нарушаваме десетки закони и разпоредби, за да можем да помогнем на пострадалите граждани с риск да бъдем наказани или уволнени! Ежедневно! Освен това ние често не можем да свършим работата трима (двама) така, както биха я свършили пет, примерно! Гражданите си плащат данъците и е редно да получат качествено обслужване! Не го получават, обясних защо! Миналата година увеличението на възнаграждението беше договорено за равна сума, но го направиха на процент. Нали се сещате, че един служител в администрацията взема заплата, колкото двама пожарникари (или полицаи, същите са! Който не вярва, заплатите ги има публикувани в сайта на МВР)! А дали той е полезен, колкото са тези двамата?

И сега медиите като прочетат тези редове ще направят запитване до ръководството. То ще им върне един отговор, който няма да е статистиката, а ще е стъкмистика! Попитайте и защо промениха закона за МВР и карат новопостъпилите да сключват договор за 5години! Защо младите като дойдат и напускат бързо? Някои и още по време на обучението? Ще ви кажа – заради ниските заплати спрямо високите отговорности и обема работа!

Иначе казано – за да има работещо в полза на обществото МВР трябва реформа, но не проформа! Надявам се малко да се е прояснило защо искаме увеличение на заплати. За Ковид няма да говоря. Нито за протестите! Полицаите са обезверени и унизени! Знам, че мнозина ги недолюбват. Хората, които са били в казарма, ще ги разберат! Ние сме униформени хора – спазваме закона, наредби една камара и правила. Не винаги ни харесват! Не си мислете, че им е било лесно да се изправят срещу вас на улицата, просто, за да не бъдат съдени! Професията е такава, неблагодарна… А между морал и закон за нас има галактически разлики! Всички видяха от първо лице какво беше и продължава да бъде. Исках да нахвърлям леко невидимите страни на проблематиката.

Искам също да кажа и какво ще стане ако получим увеличение – ще си купуваме ръкавици, с които да изпълняваме служебни задължения и задачи, фенери (пак за работа), обувки и куп още неща, които би следвало работодтелят да ги осигурява. Освен това ще получим парите за онзи, който го няма, а ние вършим неговата работа, защото покриваме липсата му чрез труда си!А голяма част от нас ще си купуват лекарства, щото професията им докара болести, много от които, нелечими…

На колегите, които стоят отстрани и чакат да видят дали СФС МВР ще успее в това начинание едно ще кажа – ръководството на министерството в София, на служителите, които не са членове на синдикатите и не участват активно в мероприятия за промени гледат като на доволни служители. Иначе казано, вас не ви броят!! Писането във фейсбук и анонимно под новини в сайтове разни не работи и нищо не променя! Промяна идва след активни действия – участие в протести, ходене на официални срещи с ръководството, писане на становища, обосноваване на искания и т.н. Но за да постигнеш нещо се искат топки, време и нерви! Смелите ядат сладко от горски ягоди натурално. Останалите го ядат от магазина с оцветители и овкусители.

Само заедно можем повече! Днес от 18.30 часа пред ОД МВР Пловдив!

Синдикатите на служителите от вътрешното министерство заявяват, че се чувстват обидени и унизени от факта, че заплатите им не бяха увеличени от 1-ви август с 30 на сто, както на други 34 държавни структури.

Синдикалната федерация на служителите в МВР настоява за започване на преговори за увеличение на възнагражденията им от 1-ви януари догодина.

Предупреждават, че са в протестна готовност като до края на месеца, ако не получат отговор, регионалните им протести ще прераснат в национални.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина