АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножаРазследване

Прокуратурата за разследването в ОКТ: Общините Пловдив и Асеновград са били ощетени с милиони левове

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми собственици на транспортни фирми и общински служители за неправомерно усвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт, съобщиха от държавното обвинение.

Веселин Дошков, собственик на „Хеброс бус% и Иван Чолаков- „Автотранс 2000“ са привлечени като обвиняеми за извършване на документни измами в големи размери. Повдигнати са и обвинения по чл. 282 от Наказателния кодекс спрямо шефа на ОКТ Пламен Вълков, счетоводителката Лилия Пастърмаджиева и трети служител на община Пловдив, както и срещу А.Б., служител от община Асеновград, за престъпления по служба.

Среща на общинското ръководство с превозвачите, на която те заплашват със спиране на градския транспорт, ако не получат допълнителни компенсации

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС – Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г., на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Управители на двете фирми за горепосочения период били Веселин Дошков и Иван Чолаков.

Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване, под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, днес 21 октомври 2021 г., служители  на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите превозвачи са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Спрямо обвиняемите общински служители  са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева.

Действията по разследването продължават.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Явно превозвачите имат силно лоби в общинския съвет, тъй като на последното гласуване за субсидии само Демократична България и Кауза Пловдив не ги подкрепиха, всички други бяха За.

  2. Не е само маминия … и този след (а и преди) него.

    Накрая кой го тегли? Пловдивчани.

    Хем няма добър градски транспорт, хем този който има е субсидиран от нашите данъци, които тънат по джобовете на тези които се избират с обещания за служба тук и местенце там.

    Батакът е голям … което за друг герой свързан с транспорта в Пловдив ме подсеща- другаря Батаклиев.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина