Проф. Марияна Стойчева: Не очаквайте да вършим чудеса, ние също сме хора

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини

В никакъв случай тази агресия не бива да се излива срещу нас. Проявете разбиране, призова ръководителят на Инфекциозна клиника

Допускам, че това ще става още по-тежко, защото част от колегите ми се разболяват, не издържат на това психическо, емоционално, физическо напрежение, прогнозира един от водещите специалисти инфекционисти у нас

„ Инфекциозната клиника стои на своето място от първия ден на епидемията. Колегите са абсолютно изчерпани. Получаваме помощ от други колеги, но не очаквайте да вършим чудеса. Ние също сме хора, също сме уязвими и има някакъв предел. Хората трябва да бъдат малко по-търпеливи. В никакъв случай тази агресия не бива да се излива срещу нас. Проявете разбиране”, призова на днешния извънреден брифинг ръководителят на инфекциозна клиника проф. Марияна Стойчева.

Тя обясни, че в отделението се приемат пациенти точно според нарежданията на Министерството на здравеопазването- пациенти с пневмония, с дихателно недостатъчност и още един куп други съображения.

„ В клиниката всички пациенти са тежки и с дихателна недостатъчност. Не можем да си позволим лукса да приемаме пациенти, които нямат нужда от кислород. Всички пациенти при нас са на кислород.  Пациенти, които отиват в новата структура, при тях има още куп други рискови фактори, които налагат тяхната хоспитализация. Задължително минават консултация с КАИЛ ако наистина имат ниска сатурация и ако интензивистите преценят, че няма опасност от дихателно недостатъчност, която да наложи интубация и вентилация, те могат да се лекуват и в другата структура”, обясни прехвърлянето на двамата пациенти проф. Стойчева.

И допълни, че динамиката на тази инфекция е изключителна- влошаването може да се случи и за дни, и за часове. „ Виждаш пациента в момента може да бъде транспортиран с кислород, но какво ще стане утре, това не може да се предвиди”, подчерта тя.

„ Кадрите са основният проблем. Няма откъде да дойдат. При нас е пълно със студенти, които са с академична справка и добре, че са тези млади хора. Ние работим на принципа супервайзер със специалност и още трима-четирима, които изпълняват неговите нареждания. Допускам, че това ще става още по-тежко, защото част от колегите ми се разболяват, не издържат на това психическо, емоционално, физическо напрежение.  Относно активността на тази пандемия, очаква се тя да бъде още най-малко година, година и половина. Така че не очакваме да бъде по-добре. Просто трябва абсолютна мобилизация. Не очаквайте петзвездни условия- нито е Марица, нито е Новотела. Борим се за човешки живот. Няма ВИП, всички са випове, въпросът е да оживеят, колкото може повече да оживеят”, каза на финал проф. Марияна Стойчева.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.