Пробивът под Централна гара на 12 етапа с минимално блокиране на движението

Актуално Градът Новини

Проектът може да бъде финализиран до края на 2023 година

Кметът Здравко Димитров се срещна с ръководителя на проекта за  пробива под Централна жп гара от страна на възложителя НКЖИ инж. Иван Бакалски и представители на фирмата изпълнител, за да уточнят финални технически подробности. Очаква се следващата седмица да бъде направено публично представяне на проекта и непосредствено след това да започнат строителните работи. В срещата участва и зам.-кметът по Транспорт Тодор Чонов.

Проектът е разделен на 12 етапа като всяка част от него върви със съответната организация на движението, така че ареалът около гарата и при входовете на пробива от юг и север да не бъдат блокирани за дълго. След одобрение на временната организация за движение в района, гражданите ще бъдат своевременно информирани.  В първият етап не се предвиждат сериозни промени в движението.

„Помолихме изпълнителите да оптимизират проекта, за да може да намалим максимално неудобството за гражданите, затова и той бе разделен на толкова етапа, но все пак обектът е сложен и няма как да няма затруднения“ – коментира кметът Здравко Димитров.

Според инж. Бакалски се очаква проектът да бъде финализиран до края на 2023 г., тъй като тогава приключва и отчитането по Механизма за свързване на Европа, по който на Националната компания железопътна инфраструктура са отпуснати 89 млн. лв. за реконструкцията на пловдивския ЖП възел.

Тъй като предстои изместване на подземна инфраструктура, преди започването на строителните работи, ще се проведе среща с всички експлоатационни дружества, за да може графиците на работа да бъдат съобразени с други планирани дейности.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Споделете ни във:

1 коментар за “Пробивът под Централна гара на 12 етапа с минимално блокиране на движението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.