АктуалноГласовеКриминалеМненияНовиниРазследване

Ашим Асан завел три сигнала срещу акцията за събаряне на къщата

Сезирал МВР министъра Бойко Рашков, Областния управител Йордан Иванов и Окръжна прокуратура

Ромският лидер обвини кмета на Централен Георги Стаменов в престъпление и заяви, че ще си има проблеми

Пет дни след първата пресконференция по повод неосъществената акция по събаряне на 4-етажната къща на фамилията на Ашим Асан в Хаджи Хасан махала в Пловдив, ромският лидер днес даде покани на втора среща медиите в БТА. Освен това цялата пресконференция излъчваше на живо в социалните медии както той така и синът му Фаих Хюсеинов.

Ашим Асан иска от район Централен за 500 000 лв. обезщетение заради сагата с къщата му

Той повтори тезите си от предишната седмица, че домът му е законен и разполага с документи за това, като цитира Констативни актове на прокуратурата от 1999 до 2017-та, в които се казва, че 4-те етажа съществуват и показа скица на имота от кадастъра. По думите му, тези документи доказват, че многоетажна жилищна сграда на ул. „Бургас“ №1 е законна.

Обяви, че новото по казуса е завеждането на три жалби до: МВР министъра Бойко Рашков, Областния управител Йордан Иванов и Окръжна прокуратура – Пловдив.

Имаме заведени 3 сигнала за различни случаи до областния управител. Те са с входящ номер от 13 май. Говорим за престъпления, извършени от кмета на район „Централен“ г-н Стаменов или от някой негов служител, който го е подвел. Разполагам с неопровержими документи и затова тръгвам поред. Моите адвокати внесоха в Окръжен съд – Пловдив искова молба за задържане на сградата. Законът за собствеността казва, че когато е отстъпено право на строеж, не може договорът едностранно да бъде развален. Ако това бъде направено, задържа се имота до пълното му обезвъзмездяване от 500 000 лева„, обяви Ашим Асан и допълни, че ще  съди до дупка кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Жалбата до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, за който той заяви, че е прекрасен човек и му вярва, била с искане да бъде съставен протокол по чл. 323, ал. 1 за самоуправни действия, извършени по разпореждане на райкмета.

Нещата са много сериозни и мисля, че г-н Стаменов ще има проблем. Внесена е и жалба срещу него в Окръжна прокуратура – Пловдив. Тя е за престъпления, извършени от него и е с дата от 16.05.“

Обяви още, че е наел двамата най-добри адвокати в страната, които имат опит в съдебни битки в Европейския съд за правата на човека, където също е завел дело.

„Искаме и проверка на Октай Шабан Чалъкшан – заместник-кмета на района. Той е милионер. Нека да се провери как е забогатял“, заяви небезизвестния ромски тартор и допълни, че зам.-кметът бил „посредник“, каза Ашим Асан.

На уточняващ въпрос от Под тепето, поясни, че ако някой от махалата имал проблем, отивал при него и той го решавал срещу пари.

Той повтори, че акцията е политическа, че ГЕРБ за завзели всичко, и съд и прокуратура.

„Казвам „Баста!“ на престъпленията от ДПС. Искам проверка и на Али Байрям, който заплаши жена ми по телефона и срущу него има жалба в Окръжна прокуратура“, продължи той.

По думите му кметът Стаменов вече започнал „леко-полеко да прави стъпки назад“ защото днес му е изпратил писмо и показа плик с герба на общината. Писмото било покана в 7-дневен срок семейството да подаде заявление за настаняване в общинско жилище.  Но фамилията ще настоява да получи апартаменти в Центъра на града, където всички са родени и живели.

Аз му благодаря, че се е загрижил за моите семейства. Но той трябва да знае, че тези битки аз ще ги водя докрай. Много кметове, още от Живково време, минаха през мен. Много се извървяха! Че ти ли няма да минеш? Но аз ще те съдя до дупка„, закани се Асан.

Под тепето потърси за коментар кметът на район Централен. Пред репортера ни Георги Стаменов заяви, че всеки гражданин на Пловдив може да кандидатства за общинско жилище, при определени правила,  процедурата е ясно разписана. Кандидатстващите минават през комисия, която проверява обстоятелствата.

По отношение на законността на многофамилната кооперация Стаменов коментира, че законът е еднакъв за всички.

„Имаме казус, подкрепен с документи. Има влязла в сила заповед за събаряне, както и заповед за забрана за ползване.“

По отношение на намеците за различен аршин в махалите и другите части на града, той даде за пример събарянето на две сгради в самия център. През миналата седмица са били бутнати две – бетонна и стоманобетонна конструкция на ул. „Антон Талер“ до спортната площадка с „Петко Д. Петков“ .

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина