Приеха Бюджет 2022 на Пловдив без сериозни дебати

Актуално Власт Гласове Градът Избори 2021 Новини

Предложението мина с 37 гласа „За“, 11 съветници от опозицията бяха против

Кметът: Благодаря на всички, които поеха отговорността с приемането на бюджета. Всичко друго е популизъм

Най-късно приеманият в демократичната ни история бюджет на Пловдив бе одобрен в местния парламент преди минути. Бюджет 2022 на града на обща стойност 526 милиона лева мина с 37 гласа „За“. 11 съветници от опозицията се обявиха „против“.

Точката бе разгледана на днешното – предвеликденско заседание на Общински съвет без сериозни дебати по темата. Всички предложения на Демократична България и БСП, направени на микрофон в пленарната зара, не получиха подкрепа- общо около 30 на брой.

От групата на социалистите подчертаха, че големият губещ в Бюджет 2022 е екологията, тъй като няма заделени пари за нови паркове, като подчертаха, че заложените 500 хиляди лева за кино Космос са недостатъчни, а сградата на БНБ въобще не е попаднала в капиталовата програма.

„Това е бюджет на една отиваща си администрация“, заяви Веселина Александрова от Демократична България. Тя заяви, че във финансовата рамка на града за годината личат много дейности на инат, като даде за пример пробивът под Водната палата. „Този проект се реализира на инат на предишния кмет и на професионалните гилдии. Кметът от 9 кладенеца вода докара, а и заем ще тегли, за да реализира тази прищявка“, каза Александрова.

Независимият Слави Георгиев определи Бюджет 2022 като гръмки цифри, с които се заблуждават гражданите. „От тези 526 милиона лева ние ще разпределяме 200 милиона лева. 110 милиона за заплати, осигуровки и издръжки на общинските предприятия. Именно там се крият финансови резерви, които общината би следвало да използва, като извърши съответните реформи. В Бюджет 2022 отново има тотално неглижиране на кварталите на Пловдив. 2/3 от урбанизираната територия на града не е видяла 1 лев инвестиции в последните 30 години. Градът трябва да се развива пропорционално“, заяви Слави Георгиев. И направи смело, по думите му, предложение- да бъдат осигурени 100 хиляди лева за изготвяне на проектно проучване за трамвайни линии в Пловдив. Предложението му в последствие бе отхвърлено.

Добромира Костова от Демократична България направи общо около 15 отделни предложения, всяко от които бе отхвърлено от мнозинството. Тя поиска през тази година да бъдат отделени средства за нова подземна канализация на ул. „Свобода“, за проектиране и проучване на междублоковите пространства в града и велоалеи, за изграждане на малки спортни игрища в различните райони, за закупуване на зарядни станции за електроавтомобили, за електронен документооборот и др. Нито едно от тях не бе прието от местния парламент.

Групата на БСП поиска средства предимно за сектор здравеопазване в няколко отделни предложения, но и те не бяха приети.

След гласуването на цялата точка кметът Здравко Димитров взе думата.

Благодаря на всички, които поеха отговорността с приемането на бюджета. Всичко друго е популизъм! Уверявам ви, че Пловдив продължава да се развива и да върви напред. Работим и това се вижда. Нямам намерение да влизам в диалог“, каза на микрофон след гласуването Димитров.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.