Президентът коментира въпроса за Северна Македония в Пловдив

Актуално Новини

Румен Радев беше лаконичен в коментара си за политическата криза в страната

„Въпросът за властта не е основният в държавата. Има много други проблеми на българските граждани и те трябва да бъдат решавани“

„Очаквам разум, българите го очакват“, така лаконично държавният глава Румен Радев коментара пред журналисти в Пловдив политическата криза в страната и това какво трябва да се случи днес в Народното събрание.

„Въпросът за властта не е основният в държавата. Има много други проблеми на българските граждани и те трябва да бъдат решавани“, каза той.

Президентът и вицето му Илияна Йотова са в града за участие в Национална конференция „Език свещен“, която се провежда в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Форумът е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.

Радев коментира по-пространно Двустранният протокол със Северна Македония. Според него, той не дава достатъчно гаранции за защита на националните интереси на България.

„Българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията„, подчерта Радев.

По думите му страната ни нямаше да получи „френското предложение“ в сегашния му вид, ако България не беше устояла ветото в два съвета по разширяване миналата година. По този начин президентът напомни за своя принос в процеса и заяви още, че европейските партньори вече разбират, че въпросът за отстояването на гражданските права трябва да бъде въпрос на ЕС.

Той настоя ангажираните наши институции да започнат да залагат липсващите елементи във втория важен документ – двустранния протокол, който в момента не предлага достатъчно гаранции за нашите интереси.

„Защото преговорната рамка, сама по себе си, не може да защити нашия интерес. Истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческото наследство, на промяната на учебниците, зависи от съдържанието на този двустранен протокол“, коментира Радев.

Накрая той се обърна към политическите лидери в РСМ, като призова: „време е за политическо лидерство, смелост и отговорност, защото пътят към Европа е път напред, а не назад“.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.