Премиерът и превозвачите- има диалог, но ще има и протест

Актуално Избори 2021 Новини Под ножа

Източник: БНР

Протест на превозвачите на 18 май ще има, заяви Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите след срещата с министър-председателя Кирил Петков.Според нея е имало конструктивен диалог, но решения засега няма и затова протестът няма да бъде отменен.

„Днес възстановяваме диалога, но протест утре ще има, тъй като няма поети конкретни ангажименти. Ще продължим да работим в работни групи. Надявам се да постигнем положителни резултати, ще дадем срок за решаване на тези проблеми. Започваме в 9 ч. Утре до 17 ч. са преустановени превозите по установените места. благодаря за конструктивния диалог, но ние очакваме решение на нашите проблеми. Няма да бъдем допуснати до центъра с камионите и автобусите, но ние каним премиера Петков, министрите Караджов и Събев да дойдат на нашия протест“, заяви още Милтенова

От своя страна министър-председателят изрази надежда, че протестът ще бъде мирен и няма да попречи на придвижването на хората, а също и на зрелостниците, които трябва да се явят на първата си матура – по български език и литература.

„Имахме предложения, които не са отговорите на въпросите, които трябва да се дадат, но премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана, за най-малките превозвачи вдигането на ДДС е 100 000, ставката за газ и метан ще е 9%. Говорихме за биодобавката, имаме предложения за по-ниски цени, превозвачите помолиха да я видим дали структурно може да се направи нещо“, каза Петков.

„Поех ангажимента, че ще да балансираме, ще видим дали има вариант структурно за промяна в сегашното съотношение в горивата. Поех ангажимент да говоря в Европейския съвет за възможността дали е възможно да се намали акцизът на горивата, защото министър Василев каза, че това е решение на ниво Европа и не е възможно да се случи. Но в следващия съвет поех ангажимент да попитам дали това е възможно“, каза Петков.

И превозвачите, и премиерът декларираха, че диалогът продължава.

Както и на предишния протест, превозвачите няма да бъдат допуснати в центъра на столицата.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.