АктуалноГласовеЗелен градМненияНовини

Предложение: Отношенията между общината и Lime да бъдат уредени с меморандум за сътрудничество

Общинският съветник Веселина Александрова препоръчва да се приложи столичният пример

Нужен е меморандум за сътрудничество между Lime и общината, с който да е уредена дейността на фирмата за електрически тротинетки за споделено пътуване. Това предлага общинският съветник от Демократична България Веселина Александрова, след като добрата новина за влизането на услугата за алтернативен начин за предвижване в града бе помрачена от фалстарта й. В събота скутерите се появиха в центъра на града, а по обяд от общината съобщиха, че за паркирането им няма издадено съответното разрешително и няма приет регламент за тяхното използване. Такъв обаче вече има в София, а съветникът от ДБ предлага столичният пример да бъде приложен и под тепетата.

„ Електрическите тротинетки на Lime освен атракция и удоволствие са и помощ за града в справянето с безспорния проблем с чистотата на въздуха. В събота Lime стартираха в Пловдив, но бързо бяха санкционирани и тротинетките бяха вдигнати или преместени.

От началото на месец юли тази година в сила са нови разпоредби на Закона за движение по пътищата, които регулират управлението им. Тротинетките според изричната уредба не са МПС, не са и велосипед, а са нова категория – „индивидуално електрическо превозно средство“. Описано е в закона (на втората снимка) дали се управляват с каска или без, къде може да се движат и къде не.

Посочено е също така, че всяка община с Наредба определя задължителните зони за паркиране на е-тротинетките и условията за тяхното предоставяне и ползване. В Пловдив все още такава наредба няма и общинските институции санкционират Lime за това, че дейността им на пловдивска територия не е уредена. В София е подписан Меморандум за сътрудничество, с който е уредена дейността на предоставящите тази услуга. Такъв меморандум Lime са предложили и на кмета Здравко Димитров. От такова сътрудничество град Пловдив и пловдивчани могат да извлекат само ползи. Затова е наложително на първо време като най-спешно действие да се подпише Меморандум, за да могат тротинетките веднага, без спънки да стартират в града, а впоследствие да се изготви и изискуемата по закон Наредба. Признак на истинско желание за справяне с проблема с чистотата на въздуха ще е Пловдив да е пионер в изготвянето на такава наредба, каквато все още никой град няма”, предлага Веселина Александрова.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина