Правосъдният министър: Няма да затварят малките районни съдилища засега – /ВИДЕО/

Актуално Власт Новини Темида

Според него съдбата на тези структури ще зависи от това какъв модел на съдебна карта ще се приеме след нова дискусия

Добре е в две, или три области да се въведе експериментално следващият модел, смята Янаки Стоилов

“Сега няма да се закриват съдилища. Никъде и николко!” това заяви служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред журналисти в Пловдив.

Той е на посещение в града, където присъства на дискусия “30 години от приемането на Конституция – равносметка и предизвикателства“, която се провежда в Историческия музей.

Преди началото на форума Стоилов отговори на въпроси на репортерите, от които единият бе за проблема със закриването на малките районни съдилища, което ще ограничи достъпа до правосъдие.

Според него съдбата на тези структури ще зависи от това какъв модел на съдебна карта ще се приеме след нова дискусия. Чак тогава ще има отговор на този въпрос.

“Районните съдилища у нас са над 50, които трябваше да се закрият, да се преобразуват в териториални отделения, но това няма да стане в следващите месеци“, категоричен e ресорният служебен министър.

Той заяви, че е категорично против това районните съдилища да бъдат премахнати като първоинстанционни.

Там трябва да продължи пълноценна дейност и да се прецени в отделните области и общини какви решения по-нататък да се вземат. За мен е добре в две, или три области да се въведе експериментално следващият модел,” коментира професорът.

По думите му някъде ще се наложи преструктуриране, но това трябва да се прави по изключение, като не се засегне достъпът на гражданите до правосъдие.

Дискусията трябва да се продължи след избора на правителство, заключи министър Стоилов.

Той коментира още проверките в местата за лишаване от свобода, където проблемите били хронични.

Вижте още във видеото.

Изминаха 3 десетилетия от приемането на Конституцията на Република България и това е достоен за отбелязване исторически факт. Тя не е само писан текст, а част от действащото право. Днешната Конституция се родее с Търновската“, коментира министър Стоилов пред участниците в дискусията.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.