АктуалноБългарияНовиниПод небето

Правителственият „Еърбъс“ евакуира българите от Израел

Кабинетът „Денков“ е подготвил вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след терористичните атаки на „Хамас“. Правителственият „Еърбъс“ излетя за Тел Авив в 6 часа тази сутрин, веднага след получаване на разрешение от израелските власти, съобщи в неделя в правителствената пресслужба.

В събота вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаряла с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, така че да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

На борда на правителствения самолет в Тел Авив българите посреща министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

На летището в София сънародниците ни ще бъдат посрещнати от Мария Габриел.

Междувременно около 9 часа сутринта в неделя кацна на летище София първият пътнически самолет с българи от Тел Авив.

Полетът до София от тази сутрин е редовен на „България Ер“, пише Мediapool. Българката Калина разказа пред БНТ, че вчера е кацнала със сестра си на летището в Тел Авив с полет на Wizz Air, а сирените за атака са се включили почти веднага. Чули са ракетните обстрели, изплашили са се за живота си. Благодарни са на България Ер, че не е отменила полета днес и са успели да се приберат обратно.

Въпреки атаките, ситуацията на летището в Тел Авив тази сутрин е спокойна, твърди Калина

Консулът ни в Тел Авив е направил онлайн чат група за всички, които имат нужда българската държава да им окаже помощ.

Преди ден стана ясно, че група от около 50 българи е блокирана на летището в Тел Авив. Около пет сутринта в събота започнали първите обстрели и прибирането се оказало мисия невъзможна.

„Видяхме как се изстрелват в небето. От самите ракети остава пушек, който се вижда в небето. Чуваше се и шума на изстрелването. По това разбрахме, че нещо се случва“, разказа Николай Велинов е част от група за поклонически туризъм“, разказа Николай Велинов, който е част от група за поклонически туризъм.

По думите му е имало имало напрежение от предишните дни. „Изникна някакъв конфликт мисля, че някакви двама души от Палестина бяха убити нещо такова гледахме по новините. След това се мина един ден. Имаше и обстрели около хотела ни в Палестина и след един ден възникна това“, разказа той.

Групата българи е успяла да премине от Палестина в Израел.

„Имаше много големи струпвания на границата между тях. Трафикът беше доста натоварен. До летището пътувахме два часа и половина или три. В момента навън не знаем какво се случва.“, разказа още Велинов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина