АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовини

Политологът Димитър Аврамов: В много глупава ситуация сме

„ Ставаме свидетели на  пълна неспособност на институциите в сферата на националната сигурност, като започнеш от президента и стигнеш до всеки от тази сфера, да се реагира адекватно и да се предотврати това, което се случва”. Така политологът Димитър Аврамов коментира ситуацията на застрашен заради възможност от злонамерени бомбени заплахи на фона на тежката хибридна атака със такива имейли в българските училища в последните вече 5 дни.

„ В тази ситуация последната пречка пред това да има мащабна криза в държавността, е да бъдат провалени изборите.  Подобни заплахи за бомби се случват държави, в които политическите общества са пред разпад”, подчерта Димитър Аврамов.

Той е притеснен от факта, че в нито една друга европейска страна няма такава поляризация на политическите светове, буквално.

„ Българското общество се отдалечава от точката на консенсус”, смята той.

„ Трябва да сме много доволни, ако изборният ден е спокоен, ако няма никакви външни фактори, ако няма бомбени заплахи. Ако се окаже, че те не са план за дестабилизация на държавата, идващ от Изток, трябва да сме много щастливи. Проблемът идва обаче, ако се окаже, че това, което е логично, е истина. Тогава България ще бъде в много тежка ситуация още в понеделник. Може да се окаже така, че в понеделник няма да изборен ден. Че от понеделник няма други легитимни институции извън президента. И конституционната ситуация, в която се намираме, да е извънредна и без изключение. Страна без парламент означава страна без легитимен политически орган на хората. В тази ситуация, ако България не беше в ЕС и НАТО, би била на крачка от диктатура. Много се надявам всички тези неща да не се сбъднат”, пожела си Димитър Аврамов.  

Според него, един от възможните компромиси е след изборите да бъде създадено така нареченото проатлантическо мнозинство.

„ Но двете партии, от които зависи това- ПП и ГЕРБ са най-явните политически противници. Те всъщност са коренно различни. Те формално биха разговаряли едни с други, но са в остра конфронтация. Какво остава за всичко друго”, добавя Аврамов.

„В много глупава ситуация сме всички заради политически непросветени хора, които са взимали глупави решения”, смята той.

„Не вярвам в способността на политическите лидери на ПП и ГЕРБ да изработят бърз път към адекватен компромис”.

Защо, чуйте във видеото:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина