Подписаха договора за гигантска инвестиция в жп инфраструктура, общината не покани на събитието неудобните медии

Актуално Градът Новини Под ножа Политика

Кметството демонстрира селективен подход в информирането на журналисти за знакови събития, а неудобните въпроси висят във въздуха

Подписаният договор е за модернизация на жп инфраструктура в участъците Пловдив – Крумово и Пловдив-Скутаре

Снимки: Община Пловдив

” В Пловдив стартираме жп проекти за  240 млн. лв. за модернизация на железопътната мрежа и прилежащата инфраструктура”. Това съобщи в Пловдив министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Това стана по време на подписването на договор за модернизация на жп инфраструктура в участъците Пловдив – Крумово и Пловдив-Скутаре.

Под тепето ви предоставя информацията от общинската пресслужба, тъй като от кметството, по неясна причина, решиха да уведомят избрани медии за събитието. Очевидно такива близки до властта. Традиционната комуникация при подобен тип министърски посещения относно важни теми не бе спазена, неясно защо. Така някои журналисти, очевидно неудобни на местната власт, не успяха да зададат въпросите си към транспортния министър и към кмета, свързани с проекта за пробив под Централна гара, с бъдещето или липсата на такова на Бетонния мост и с продажбата на имот от НКЖИ, който попада в обхвата на булевард „Северен”.

Ето какво научаваме от пиарите на общината. Министър Желязков заедно с кмета Здравко Димитров са присъствали на подписването на договора за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия. Договорът е бил подписан от генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и д-р инж. Владимир Вутов, представител на обединението изпълнител  „Геострой Лантания“. Обектите, заедно с пробива под Централна гара,  са част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

„Обхватът на подписаният днес  договор включва проектиране и строително – монтажни работи по модернизация на железен път, съоръжения (включително подлези, надлези и пасарелки), контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации по железопътни участъци Пловдив -Крумово и Пловдив – Скутаре, включително гарите Пловдив-разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия“. Това обясни  генералният директор на НКЖИ инж. Папукчийски.

При изпълнението на предвидените дейности по модернизация на системите за сигнализация и телекомуникации ще се осъществи подмяна на маршрутно релейната централизация (МРЦ) в Скутаре и Тракия с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ) с LED сигнали, броячи на оси и нови стрелкови обръщателни апарати, нови основно и резервно захранване. Управлението на разделен пост Тракия ще се извършва от МКЦ Скутаре.

Ще бъдат изградени 3 нови пътни надлези за пешеходно преминаване на две нива, отговарящи на изискванията за лица с намалена подвижност, шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии, предпазни огради по цялото протежение на жп линията, нови водоотводни съоръжения, дренажи и отводнителни системи.

„Проектите са от изключителна важност за Пловдив, защото са част от подобряване на свързаността между районите в града. Успоредно с пробива под гарата, който ще свърже директно район „Южен“ с „Централен“, ще се осъществява и изграждането на подлеза „“Модър-Царевец“, който ще осъщестестви дългоочакваната връзка между „Южен“ и „Западен“, заяви по време на церемонията кметът Здравко Димитров.

Стойността на договора е 132 520 700 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – до 35 месеца. Изпълнител на договора е Обединение „Геострой Лантания“, включващо фирмите „Геострой“ АД и „Лантания“ ЕООД.

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Подписаха договора за гигантска инвестиция в жп инфраструктура, общината не покани на събитието неудобните медии

 1. А ямите по “Кукленско шосе” се разрастват като коронавируса.Човечеца дето гледа като обезчестен се брои за кмет неизвестно защо…

 2. Малоумният некомпетен “министър” на който дните на трона са му броени, бърза с ДАЛАВЕРАТА.
  А бе, капут, покрай “МАЛКА ГАРА” Пловдив оти си въобразяваш твойте ВЛАЦИ ДА ПРОФУЧАВАТ СЪС 130 КМ/ЧАС?
  Ф ЧАС ЛИ СИ, СУЛЬО?
  Че не можели под бетонния мост да си снишат пипалата …
  А особената ПАКОСТ за Града е разбичкването на цялата централна градска част пред Гарата с подлези, изкопи, рампи, стълбища, подпорни стени, страховити пикалници ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА като за за трафик север-юг. Както и оттатък релсите, южно. Вместо елегантно ажурно премостване НАД гарата.
  Вероятно далаверата е в дупките.
  “Прилежащата инфраструктура” не ти е ДелиОрмана тука, сульо, това е жив, древен и вечен Град, който става непроходим за пешеходци, пенсионери, бабета и бебета …
  Срам и позор, баскетБОЛНИЯТ МОЗЪКЛИЯ НЕКАДЪРНИК КлЕТ ЗИКО, ПОСЛУШНИК НА АЯТОЛЛАХА “МУТРО’ПОЛИТ’ик” със злия поглед, с ролекс, лимузини и биятели!

 3. Крадливите гербоци са се разтичали по заръката на Буда и ПеефДръндар, щото са пътници скоро и гледат да доопраскат де що е останало…то като тръбата на путев ще стане,,релси със храсти покрай тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.