АктуалноГрадътКултураНовини

Подготвят Форум-Север за предстоящата работа по социализация на архелогията

Активно се работи по оформяне на подпорната стена към Пощата

Екип строители работят активно няколко дни за подготвяне на зоната северно от Пощата, свързано с предстоящата социализация на археологията. След като бяха разрушени няколко бетонни стени, стъпили върху част от археологията, вече се оформя и подпорната стена към Пощата. Там също има бетонна стена, изградена по времето на строителството на подлеза на улица „Гладстон“.

Естетически тя ще бъде оформена по подобие на вече социализирания Форум-Запад между Пощата и Цар Симеоновата градина. Вече се подреждат т.нар. габиони – естествени камъни в паралелепипеди от метална мрежа. На обекта работят няколко строителни машини, стъпили върху предварително подготвена подложка от пръст върху вече проучената археология.

Изцяло разкрит вече е стилобатът – добре запазената през вековете сиенитна основа на римските колони. Успоредно на него пешеходците ще вървят по частта, която е използвана за пешеходно придвижване и преди 2000 години. Идеята е пешеходците да имат достъп директно от Главната до археологията, подобно на Форум-Запад. От тази зона ще се оформи и подход към Одеона (или Булевтерион) и Библиотеката (или Архив) на древния Филипопол, както и директен пешеходен достъп до Епископската базилика.

По проекта работи арх. Румяна Пройкова, като все още не е ясно какъв ще е окончателният му вид, дали ще има оформени колони от запазените автентични части, как точно ще изглеждат пешеходните части, връзките с Главната, местата за почивка и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Много демоде, наистина, идеите за „социализация“, прекалено …Пловдив’2019.
    Кога ще порастнете, или няма надежда вече?
    Пловдив’2020! Пловдив’2222! Пловдив’3333!

  2. Ако някой още не вдява, имаме надвиснала ПАНДЕМИЯ ОТ ДЕСЕТИНА МЕСЕЦА.
    НИКАКВА „СОЦИАЛИЗАЦИЯ“, масовки, митинги, концерти, спявки, турнири, състезания или мачове не са на …мода!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина