АктуалноГрадътЖивотЗелен градИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Почистват Марица с опазване на екосистемата в реката

Точно 90 дни ще продължи почистване на Марица, като това ще се случи с изключително съобразяване с екосистемата и многото живот в реката- и с флората, и с фауната. Такава заявка даде за Под тепето зам.-кметът с ресор Екология Иван Стоянов, който бе днешният гост във видеоподкаста „В Капана” на Под тепето. Отношението към птиците е и причината дейностите в коритото да не са стартирали още- началото им е планирано след 15 април, тъй като дотогава е гнезденето на черния корморан.

„ Подходът към почистването се реши след срещи със Зелени Балкани и Българското дружеството за защита на птиците, и разбира съобразно препоръките на МОСВ. Ще се чисти през шест подхода в реката на етапи, за да сме щадящи към екосистемата”, обясни пред камерата ни Иван Стоянов.

Все още се мислят вариантите за почистването на островите в коритото, тъй като това е най-сложната задача. Нужно е да се направят подходи към тях, като опциите са или чрез понтони, или чрез временен насип.

„ Ще бъдем особено деликатни и към птиците, и към самата растителност, тъй като при изкореняването на дървета има опасност от ерозия на почвата. Затова имаме насоки да маркираме групи дървета, които трябва да останат, съвместно със Зелени Балкани. Насоките от МОСВ са едно дърво като се отреже да седи под наклон на място най-малко 2-3 дни, за да може тези животни, които местодомуват там, да си намерят друг хабитат”, обясни зам.-кметът.  

Как ще се поддържа реката след голямото й почистване?

Какъв ще е подходът в парк „Отдих и култура”, Лаута и тепетата в следващите четири години?

Отговори на тези и много други въпроси чуйте и вижте във видеото:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Има огромна нужда от почистване на МАРИЦА. НА ОСТРОВ АДАТА „Е ПЪЛНО С ПЛАСТМАСОВИ ОТПАДЪЦИ. СЕГА САМО СА ПРИБРАНИ В ЧУВАЛИ ОТ НАИЛОН И СКРИТИ ПОД СТЪЛБИТЕ…СЛЕД ДНИ, ЩЕ СЕ СКЪСАТ И… ПАК СЪЩОТО. НЕКА ВЪРШИМ ВСИЧКО НЕ ПРОФОРМА.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина