АктуалноГрадътКултураНовини

Пловдивчани се радват на достъп до богатствата на Форум-север (СНИМКИ)

Най-красивата част от централния площад на Филипопол е достъпна през този уикенд

Във финална фаза е проектът за социализация на античния пловдивски Форум или Агора, като през този уикенд подходът от Главната пешеходна улица беше отворен за пловдивчани. Малки и големи се радваха на свободата да се разходят сред най-красивата и богата част на центалния площад на Филипопол, граничещ с важните административни сгради на римския град.

Стълбището откъм Главната сваля хората към съвременна пътека, която повтаря пространството, използван0 за пешеходно движение и преди 2000 години – между колонадата и входовете на административните сгради. Колоните, части от които са запазени и вградени в частични възстановки в момента, са поддържали навес. Схемата е идентична с останалите 3 страни на античния площад, но там входовете са водели към магазини, докато от северната страна са важните административни сгради.

Първата, която днес срещаме, вероятно е била т.нар. Гражданска базилика – централно място, в което се извършвали съдебни процеси и други важни срещи. Видим днес е единствено входът, като самата постройка лежи под съвременните сгради от XX век по протежението на Главната.

Следващата сграда, чиито основи са почти изцяло видими е била или градският архив или библиотека, като мраморният под и долната част от стените са изключително добре запазени.

Следват други помещения, свързани с Одеона или Булевтериона, до който също отново има достъп. Входът към улица „Гурко“ обаче засега е затворен, както и този към Епископската базилика, която е от малко по-късно време.

Отблизо вече могат да се разгледат и няколко надписа. На Агората са запазени няколко изключително интересни, свързани с римски императори като Домициан от края на I век и Комод, един век по-късно. Запазени са и още няколко други надписи, също днес видими за всички.

Все още продължават различни довършителни работи, като предстои и да се поставят информационни надписи и табели за всички тези ценности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина