АктуалноГрадътНовиниСпортСпортен Пловдив

Пловдив e домакин на I-вата Купа на България по бутащи ръце

Градът под тепетата е избран за домакин на първата по рода си у нас Купа на България по Туи Шоу (Бутащи ръце/Pushing hands) – една от новите, съвременните спортни дисциплини в Ушу, при която състезателите избутват противника без удари. Състезанието се провежда в съботния 22-ри октомври в залата на Спортен клуб „Ушу Пловдив“, на ул. „Райско Даскалов“ 72.

В него участват 60 бойци от 6 клуба в страната, от Пловдив, Варна, Стара Загора, София.

Броят на явилите се състезатели е огромно постижение за радетелите на китайските бойни спортове у нас и красноречиво говори за развитието им само за последните няколко години, коментира пред Под тепето Станислав Багалев – майстор VI-та степен по ВингТчун /6.MG/ и учредител на EWTO-България.

Организатори на Първата Купа са СК „Ушу Пловдив“ и СК „Ушу София“, със съдействието на Българска Федерация по Ушу и подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Община Пловдив. На откриването на състезанието официални гости бяха новият директор на Китайския културен институт в столицата – Хонг Хай и един от най-известните световни майстори по Тай Чи германецът Ян Зилберсдорф.

Те приветстваха участниците и им пожелаха „Успех!“

Репортерът ни попита Станислав Багалев „как се стигна до тук – Пловдив да е домакин на първата купа по бутащи ръце в България“.

„Това е много дълъг извървян път. Българската федерация по Ушу има вече над 30 години традиция, а китайските бойни изкуства много дълга история. Те се разделят на 3 големи области, ако гледаме Ин и Ян. Едната е самостоятелни форми и самоотбраната, другата – боевете на арена, а Туи Шоу, или „Бутащите ръце“ са междинна концепция, която свързва идеята между Ин и Ян. Целта е да се научим да използваме силата на противника, да имаме баланс, да имаме точка на контакт, което ни дава възможност да подготвим всички да имат много по-добро усещане за тялото си, за ситуацията. Затова в Туи Шоу има деца, тийнейджъри, младежи, възрастни хора, даже и мастър клас.“

Това е нов спорт и нова дисциплина в България. Първият турнир по Туи Шоу бе проведен през 2015 година в Русе, където имаше 10 участника. През 2019-та се състоя второто състезание по динамични бутащи ръце в Пловдив, където имаше 20 състезатели, а миналата година се проведе най-голямото състезание в София към онази дата, където участваха над 25 състезатели във всички категории от 4 клуба. През 2021 година се проведоха няколко важни семинара по Туи Шоу, на които под ръководството на майстор Станислав Багалев бяха подготвени съдии, участници и треньори за състезанието. Тази година състезателите вече са 60 на брой.

Припомняме, че т.г. в страната ни се проведе Европейско първенство по Ушу, където имаше отделно състезание по Бутащи ръце с международно участие и силна конкуренция. Там Българският национален отбор бе представен много силно и записахме 3 златни медала, 2 сребърни и два бронзови медалисти.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина