АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

„Пластмасовият“ тютюнев склад до Библиотеката придобива вид

С всички съгласувания и напълно законно, вместо автентичната архитектура на легендарната сграда се лепят фалшиви неокласически елементи, каквито сградата никога не е имала

Започна да придобива вид новата сграда, която се издига на мястото на почти изцяло разрушения легендарен за пловдивската история тютюнев склад и административна сграда на Атанас Куцооглу. Сградата до Народната библиотека на ъгъла на „Авксентий Велешки“ и „Иван Вазов“ започва да бъде окичвана с измислените си псевдо-исторически архитектурни елементи, наместо отлично запазената преди унищожението прекрасна сграда на арх. Димитър Попов.

Шедьовърът на „Професора“, както са наричали знаменития арх. Попов, е построен през 20-те години на миналия век в актуалния за времето стил, изчистен от излишна декорация с доста лаконични орнаменти по фасадата. В нея се с намирала и администрацията на една от най-успешните компании А.К.А. на известния тютюнотърговец и огромен дарител за множество каузи Атанас Куцооглу. В последствие е национализирана и повечето пловдивчани я помнят като администрацията на тютюневия комбинат „Родопи“.

Запазената сграда е изцяло префасонирана от днешните собственици, които спечелиха дело срещу Националния институт за недвижимо културно наследство. Първоначално от Министерство на културата отказаха да съгласуват проекта, който предвижда – и в момента се изпълнява – пълното стилово унищожаване на сградата, макар и запазвайки част от нейната конструкция. Вдигнати са нови мансардни етажи, а на мястото на стария прекрасен зелен двор е изградено още едно ново тяло – всичко това, с всички нужни одобрения и съгласувания след последното решение от 2021 година на Върховния съд.

След грубия строеж вече се поставят фалшиви фронтончета и други фантазирани елементи от фибран в нео-класически стил, никога несъществували в тази или съседните сгради в тютюневия квартал, известен на всеки среднообразован човек с предимно сецесионовия си дух. Дух, който все повече и повече губим, заменян от несъществували нови сгради.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

23 коментари

  1. От нискочели неуки ,ново спечелили собственици – толкова. Важното е пликчетата да стават по- дебели и нещата да “ вървят“ …с пълното и нужно одобрение и съдействие,, закривай Кочината и бантусите в нея.

  2. Всеки негодува срещу готовите орнаменти, които просто лепят по фасадата. Но каква е алтернативата ? Да намериш майстор, който може да ти направи орнаментите както са били едно време ли ? Съмняваме, че резултатът ще е добър.

  3. Сградата не е само фасада. За да я направиш функционална за 21 век .не е нужно само да реставрираш фасадата. Големи разбирачи сте ,но никой не е влизал вътре да види ,че строеното преди 100г.трудно става без пари нещо за обитаване или офиси. Стига мрънкате ,защото на това място ще има сграда в която ще има живот ,за разлика от умрялата преди.

  4. Фронтончетата са толкова “истински”, колкото са “истински” и бъдещите обитатели на сградите. Най-вероятно грозната родна картинка с маймуните с хиалурон и фалшивите мигли. Съвсем сериозно, аз не познавам интелигентен; образован откъм култура човек, който да не скърби за случващото се.

  5. Словакия и Чехия по-добре да не ги споменаваме. Там все пак е Европа. Тук става въпрос за българщина. А това означава липса на култура у инвеститорите, услужливи архитекти, загрижени основно за хонорарите си и НИНКН, който да си затвори очите. А на чисто новата сграда и формата ѝ е друга, по-голяма естествено. Все пак можеше и да е по-зле. Като съседната на Вероната.

  6. Тодоре, ти някога възстановил ли си нещо в живота си? В момента в цяла Полша, Словакия и Чехия, се възстановяват сгради по този начин и никой не протестира, обаче тук винаги ще се намери някой , който на теория е силен, но една тухла не е поставил през живота си. Ще ти пусна линк в който сградите са снимани преди и след възстановяването , па макар и с измислени орнаментики и ти ще ми пишеш, бива ли или не.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина