АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

„Пластмасовият“ тютюнев склад до Библиотеката придобива вид

С всички съгласувания и напълно законно, вместо автентичната архитектура на легендарната сграда се лепят фалшиви неокласически елементи, каквито сградата никога не е имала

Започна да придобива вид новата сграда, която се издига на мястото на почти изцяло разрушения легендарен за пловдивската история тютюнев склад и административна сграда на Атанас Куцооглу. Сградата до Народната библиотека на ъгъла на „Авксентий Велешки“ и „Иван Вазов“ започва да бъде окичвана с измислените си псевдо-исторически архитектурни елементи, наместо отлично запазената преди унищожението прекрасна сграда на арх. Димитър Попов.

Шедьовърът на „Професора“, както са наричали знаменития арх. Попов, е построен през 20-те години на миналия век в актуалния за времето стил, изчистен от излишна декорация с доста лаконични орнаменти по фасадата. В нея се с намирала и администрацията на една от най-успешните компании А.К.А. на известния тютюнотърговец и огромен дарител за множество каузи Атанас Куцооглу. В последствие е национализирана и повечето пловдивчани я помнят като администрацията на тютюневия комбинат „Родопи“.

Запазената сграда е изцяло префасонирана от днешните собственици, които спечелиха дело срещу Националния институт за недвижимо културно наследство. Първоначално от Министерство на културата отказаха да съгласуват проекта, който предвижда – и в момента се изпълнява – пълното стилово унищожаване на сградата, макар и запазвайки част от нейната конструкция. Вдигнати са нови мансардни етажи, а на мястото на стария прекрасен зелен двор е изградено още едно ново тяло – всичко това, с всички нужни одобрения и съгласувания след последното решение от 2021 година на Върховния съд.

След грубия строеж вече се поставят фалшиви фронтончета и други фантазирани елементи от фибран в нео-класически стил, никога несъществували в тази или съседните сгради в тютюневия квартал, известен на всеки среднообразован човек с предимно сецесионовия си дух. Дух, който все повече и повече губим, заменян от несъществували нови сгради.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

23 коментари

 1. Абе, нещастник смотан, ти предполагам си с “архитектурно образование” и дълбоки познания на архитектурната история на сградата, цитирайки архитекта, проектирал тази сграда, как смееш да коментираш новата й визия без да си запознат с фактите , че тази сграда не е ПК и съдбата и е била предначертана при одобрение на градоустройствения план. Архитектурата на една сграда може да се коментира само от историята, а не от драскачи като теб, които стоят по цял ден на едно бюро , бачкат за заплатата си и търсят с какво да се заядат ! Градът има много по-големи проблеми, с които да си изкараш заплатата! Насочи се към образование, право и комунални проблеми! Архитектурата остави на историята и на разбиращите от нея! Ако толкова държиш да се занимаваш с нея, сложи си сламена шапка и се разходи из Пловдив ! Огледай всички срутващи се сгради – ПК и напиши апел към всички собсвениците да ги ремонтират! Обръщам ти внимание, че на ПК много им отиват климатици и неадекватна алуминиева дограма! Ако имаш затруднение, питай Петров- шеф на НИНКН!

 2. По добре новопостроена сграса с нови орнаменти, отколкото разрухата от оргиналната снимка. Та какво толкова класика и красота в стила има в нея. Или искате като останалите складове все едно след война да стърчи. Разрушена столица на културата. Аман от философи. Как не ви се хареса нещо.

 3. На фалшивата историчност на тази построена наново жилищна сграда биха подхождали обитатели със смокинги и бомбета, дами с дълги рокли и широкополи шапки с цветя и автомобили от началото на двадесети век.

  1. …. на карставичар…

   четой е ДОКТОРАНТИН на самата Лардева по изкуственознание и естетиджилък ма,къде си тръгнала да го поучаваш, той даже узпял да се дишлпмира пт ЮЗУ ли беше там ф македонско, ЮИУ ли беше в Странджанско, НеБеУу ли беше, РабФак ли беше задочничко аМА ЕТО – НИКОЙ арйитектИН НЕ СМЕЕ ДА МУ ВЪЗРАЗИ///

   …ДОМЪРЗЯВА ГИ – – – НЕКА СИ ПАСЕ

 4. Под тепето пишете само гадости и критики!Напишете нещо по-оптимистично,по-свежо!И без това животът не е лек!Това между другото е стил на всички или на почти всички медии!И какво постигате с това!?Знаете ли?Ами постигате това да не ви четем и гледаме!Мисля,че това не е постижение,а точно обратното -упадък!

  1. В случая какво да пишат, факт е, че тази сграда я промениха архитектурни и обемно и унищожиха автентичния и вид. Искаме да сме столица на културата , а не можем да си опазим слоевете история както правят в културния свят. Как няма да реве медията, още повече, че Под тепето са рафиниран електронен източник с афинитет към културата на града! Този факт с адм. сграда на тютюневия е поредното погребение на знаците на пловдивската история.

 5. Какви са проблемите с пластмасовите орнаменти, произведени на 3D принтер? Не рядко се лепят готови орнаменти от каталога на производителя, вместо да се разработят индивидуално за конкретния обект. По правило орнаментите имат идеално гладка пластмасова повърхност, за разлика от тези по старите сгради. Личат си от пръв поглед. И не на последно място, проектантите рядко се съобразяват със стила на конкретния исторически период.

 6. Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам–> https://da.gd/wirex

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина