План „Прозрачност“ за българските общини – ВИДЕО

Актуално Власт Избори 2021 Новини

Планът дава контрол на гражданите върху местната власт, съобщи областният управител на Пловдив Йордан Иванов

„Планът „Прозрачност“ за българските общини означава осветляване работата на общинския съвет и общините. Означава връчване на повече граждански контрол в ръцете на всеки български гражданин. И най-вече – прозрачност при разходването на всеки лев данъци“, посочи областният управител на Пловдив Йордан Иванов в студиото на „Денят ON AIR“.

Планът предвижда всяко едно заседание на общинския съвет, което не е закрито, да се излъчва на страницата на съответната община; всяко едно гласуване в общинския съвет, което не е тайно, да бъде поименно.

„Нека всеки български гражданин знае как е гласувал неговият съветник. Тези дерибейщини съм ги виждал както на територията на Пловдив-област, така и на цялата страна. Цели групи в общинския съвет лъжат своите гласоподаватели как са гласували за бюджета и други важни теми“, изтъкна Иванов.

По думите му е най-важно да се осветли работата на общинските комисии.

Не на последно място, всяко питане към кмета, заедно с отговорите, които той дава на общинските съветници – трябва да стои в регистър на питанията към кмета. Предлагаме тези изменения, с които овластяваме всеки един български гражданин“, подчерта областният управител на Пловдив.

„Кой би отказал повече прозрачност!?“, пита риторично Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Източник: България ON AIR

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.