АктуалноГрадътКултураНовини

Пламен Панов: Надяваме се до 2-3 години Епископската базилика да е в ЮНЕСКО

Епископската базилика е музей на световно ниво, коментираха гости от София на изложба с българските ЮНЕСКО-ценности

Изложба с прекрасни снимки на Иво Хаджимишев и текстове за обектите на България, включени в Списъка световно наследство на ЮНЕСКО, бе открита вчера в изложбеното пространство на Епископската базилика. Експозицията на няколко пана е пътуваща, като Пловдив е първото място, което тя посещава. Това не е случайно, коментира на откриването зам.-кметът по култура Пламен Панов. С този акт искаме да демонстрираме желанието ни Епископската базилика, заедно с Малката базилика и сграда Ейрене, да станат най-новия обект в списъка на ЮНЕСКО.

Както е известно, от няколко години местната власт прави постъпки за вкарването на групата обекти в Световното наследство. Процесът е бавен и продължителен. Надяваме се до края на нашия управленски мандат – т.е. до 2-3 години – да успеем да довършим този процес, коментира Панов.

На откриването присъства и Снежана Йовева-Димитрова от Държавния културен институт към МВнР, която изтъкна важната роля на дизайнерите и останалите автори на паната. Сериозни похвали за защитната сграда и новия музей даде Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия на България към ЮНЕСКО. Това е един музей на световно ниво, в който се съчетават добре и културно-историческата страна, и образователната, и съвременните технологии, коментира той.

Гости на откриването бяха много хора, свързани с реализацията на проекта на Епископската базилика, като археологът Жени Танкова, изкуствоведът д-р Станислав Станев, директорът на „Америка за България“ Нанси Шилър, архитектите на сградата и други пловдивчани.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина