Писмата на студентите от МУ за високите такси до медиите в Пловдив попадали първо при Ректора

Актуално Гласове Новини Разследване
Медицински университет

На среща с възпитаник на ВУЗ-а проф. Мурджева заявила, че няма нужда да се раздува това по медиите  

“В МОН ни казват, че таксите за платено се определят от университета, а от МУ ни казват, че се определят от МОН?!“

Поредно писмо от студенти в Медицинския университет на Пловдив получихме в редакцията на Под тепето. Припомняме, че преди няколко дни с нас се свързаха студенти от Медицинския университет и родителите им, стреснати от увеличените семестериални такси за следващите така нареченото ‘’платено обучение”.

Бъдещите медици и фармацевти продължават да търсят отговор на въпросите и най-вече на този – на какво основание е това завишение.

Ние сме страшно разочаровани по отношение подкрепата на студентските права! Много ни се искаше повтарящатата се всяка година „сага“ да е приключила, но ето пак попадаме на продължението ѝ”, пишат те.

Младежите припомнят, че миналата година таксата им беше увеличена от 7 090 лв. на 9 000 лв, а всеки един студент е подписал договор за 7 090 лв. Вече е взето решението през май т.г. таксите за учебната 2021/2022-ра да са над 10 000 лв. и на студентите това, разбира се, е съобщено в последния възможен момент.

Те са отправили питане към Министерство на образованието и науката.

“В МОН ни казват, че таксите за платено се определят от университета, а от МУ ни казват, че се определят от МОН?!“

Не е ли смешно да се играе на „дръж топката“ по този начин?! Появяват се коефициенти за определяне на таксата, които е трябвало да се спазват още от 2015 година, но чак сега ги взимат на предвид, заради глоби, коментират протестиращите студенти в търсене на справедливостта.

“Заключението, което е било направено, като е зададен въпроса на ректората, е че това увеличение е трябвало да се състой още миналата година, но са дали шанс на студентите да се адаптират към това и че не трябвало да ни учудва”, разказва студент по медицина, който желае да запазим анонимността му.

Обучаващите се в специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация имат списък с въпроси, на които още не са получили отговори. Ние от редакцията също не можем да се свържем с ръководството на ВУЗ-а.

Те питат:

За каква адаптация става въпрос,

До кога ще се увеличават таксите,

Това ежегодно ли ще се осъществява,

Кое налага увеличението ѝ,

Как се взимат точно такива решения в момент на криза,

Защо, клаузи и алинеи също бяха спестени, а се качи просто една заповед в сайта на университета миналата седмица?

Студентите изтъкват факта, че преминалата академична година, не е имало никаква промяна към по-добро, въпреки увеличението от предходната.

Учебниците, материалите и мантите ние си ги купувамe. Cъщо така бяхме 60% от учебната година онлайн. За това увеличение никой от студентите платена форма не получи нещо в замяна.

Логично изниква другият въпрос –

Какво ще получим ние в замяна на тези пари, наистина?

Знаем, че образованието е скъпо удоволствие, но на фона на стандарта на живот в България е СРАМНО скъпо! – заявяват бъдещите лекари и фармацевти.

Преди няколко дни техен колега бил на среща с ректора на МУ проф. Мурджева. На нея му се е казало, че няма нужда да се раздува това по медиите, споделят те.

Младежите писали до останалите медии в града.

“Всичките ни писма изведнъж попадат в ръцете на ректора”, недоумяват те.

Първо, ние като студенти си имаме студентски права, и второ ни се нарушават и гражданските права, анонимността и автономността по този начин.

Те споделят, че също така нямат шанс да работят, защото самото обучение не им го позволява, заради тежкия материал. Освен това студентите платено нямат право на стипендия, което се смята за вид дискриминация.

Студентите настояват, чрез медията ни да им се обърне подобаващо отношение от  ВУЗ-а и да се отговори на абсолютно всичките им въпроси изчерпателно и с реални доказателства!

Споделете ни във:

1 thought on “Писмата на студентите от МУ за високите такси до медиите в Пловдив попадали първо при Ректора

  1. Поредната помиярска статия от гнусна медия, целяща да накърни достойнството на най-хубавия университет в България и неговия Ректор! Докога ще се продавате за жълти стотинки, подкупни журналя???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.