АктуалноГрадътНовини

Пазарната цена за почистване на Марица много по-евтина

3 фирми искат да чистят коритото, като най-евтината е под 600 000 лева, многократно по-евтина спрямо милионите, които Здравко Димитров искаше „извънредно“ да даде на конкретен изпълнител

Много по-евтино излиза чистенето на коритото на река Марица според реалните пазарни условия, спрямо исканията и твърденията на местната власт. Това стана ясно след подаването на офертите по обществената поръчка, които са 3. Най-ниската от тях предлага да извърши дейността за около 540 000 лева, втората фирма – за 977 000 лева, а третата за 1 172 000 лева. Става дума за почистване на 4333 м от коритото.

И трите оферти са с няколко милиона по-ниски и около 10 пъти по-евтини от очакването, което кметът Здравко Димитров и градската управа имаше преди 1 година. До лятото на 2021 година твърденията бяха разнообразни, от 15 до 13 млн лева – както в официалното становище, изразено в прессъобщение от общината от зам.-кметът по екология Анести Тимчев, но за целия участък от около 10 км от коритото.

От местната власт в този период плашеха гражданите и с високите води на реката, което не отговаряше на реалната ситуация, която бе далеч от критична. Въпреки това кметът Здравко Димитров тогава обяви през есента „извънредно положение“ и искаше с директно възлагане да даде на конкретна фирма 1,5 млн лева.

В крайна сметка след реакция на общински съветници от „Демократична България“ и поредица обжалвания се стигна до обявяване на конкурс на равни начала с обществена поръчка. Така дойдоха и трите оферти, които са значително по-ниски от средствата, които първоначално кметската управа искаше да раздаде на избрани от тях фирми.

Общинският съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова изрази задоволство от решението: „Силата на конкурентността! Ето затова вече над година настояваме реката да се почисти след състезателна процедура – защото постигаме най-добра цена и прозрачност в офертите.

Вижда се ясно, че за същите параметри наскоро щяхме да дадем 1,5 млн.лв. с ДДС на ПИМК, а сега за същото имаме оферта от около 650 000 с ДДС. Повече от 50 % надолу! Ето такива неща дават смисъл на всичките ни усилия.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Този кьопаво издизайнен сайт (след ДеветоСептемврийското му „подобряване“) ВСЕ ПО-ЗЛЕ ФУНКЦИОНИРА.

    НЕ МУ РАБОТЯТ „БУТОНИТЕ“, ГЕЛПЯТ СЕ ОТХЛУПВАЩИТЕ ТАГОВЕ; А ЧЕРЕШКАТА ТИЯ ДНИ Е ПОВОПОЯВИЛАТА СЕ ДРИСНЯ:

    9ПОСЛЕДНИ…

  2. Ако е вярно написаното (а то вероятни НЕ Е, а клеветнически… нъл’тъй?) то тогава ф мен можеха да възникнат смътни съмнения, че Градът се управлява не съвсем кадърно.

    НЕкадърно, сиреч.

    За АрхеоКулТуриста кречетало съмнения итдавна нямам

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина