АктуалноНовиниСъдТемида

Паталенски ще съди България в Страсбург – ВИДЕО

Арестуваният за екшъна в КАТ шофьор крещя на съда и в кулоарите

Пита на какви транквиланти е полицаят, който го е извадил от колата и твърди, че му е спукал тъпанчето

Окончателно: Окръжният съд го остави в ареста 

Пловдивският окръжен съд остави в ареста мъжа, обвинен в три престъпления, извършени в района на КАТ – Пловдив. Тричленният състав потвърди определението на Районен съд – Пловдив, с което спрямо Александър Паталенски бе взета най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

На влизане в залата той се обърна към журналистите с репликата: Тъпанчето ми е спускано.

Арестуваният за екшъна в КАТ: Спукаха ми тъпанчето – ВИДЕО

Припомняме, че той бе задържан, след полицейско преследване в двора на Пътна полиция на 3 август, след като Дрогиран отишъл да регистрира колата си в КАТ-Пловдив – ВИДЕО. 

Спрямо него са повдигнати обвинения за три престъпления: по чл. 343б ал. 3 от НК, по чл. 270 ал.2 вр. ал.1 от НК, по чл. 325 ал.3 вр. ал.2 от НК – за това, че е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – амфетамин, противозаконно е попречил на орган на власт – полицейски служител, да изпълни служебните си задължения, както и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта и е извършено при управление на моторно превозно средство.

Прокуратурата определи жалбата му срещу ареста като неоснователна и се мотивира с  обвиненията за умишлени престъпления, наличието на доказателства за обосновано предположение, че е автор на деянията, които са извършени на публично място с риск за живота и здравето на хората. Освен това има не просто хипотеза, а реална опасност да извърши друго престъпление, заяви прокурорът в залата.

Обвинението подчерта, че нарушенията са извършени в изпитателен срок, което води до градация на престъпленията му. Според личностната характеристика на Паталенски, той е склонен да реагира рисково и неадекватно на чуждо мнение, различно от неговото.

Адвокатът му Боян Цонев поиска по-лека мярка – домашен арест или парична гаранция. Той изтъкна нестабилното психическо състояние на клиента си и нуждата от лечение.

„Има реална опасност за живота и здравето му в ареста“, заяви адв. Цонев.

На въпроса какво иска обвиняемият от съда, Паталенски започна първоначално с равен глас и заяви, че не се чувства добре.

“Не се чувствам добре, спукано ми е тъпанчето. Полицаят, който ме задържа, ме удари с юмрук и имах кръв. Никой не ми даде помощ. Даже като отидох доброволно да давам кръв, никой не ме пита от къде тече тази кръв…“

Помолен да говори по същество за мярката, той се разкрещя.

„Ако продължа да лежа в ареста ще ми се възпали вътрешното ухо, ако възпалението стигне до мозъка…

В затвора не се спазват елементарни човешки права! Не мога да говоря с адвоката си, не ми дават телефония му номер, не ми разрешават да говоря с него…”

Съдът отново го попита по отношение на мярката какво е неговото становище.

Паталенски отново повиши глас: Това е по отношение на мярката!

Да разбираме ли, че молите съда за по-лека мярка, попита председателят на съдебния състав.

„Да, защото тази мярка не е предвидена в закона, а е нещо много по-лошо“, продължи да вика обвиняемият.

Съдът обяви 5 минути за вземане на решение, след което председателят заяви:

„Жалбата се оставя без уважение и нашето решение е окончателно. Довиждане!“

Определението на Окръжен съд – Пловдив не подлежи на обжалване.

На излизане от залата Паталенски се изкрещя:

“Ако ми стане нещо с ухото, ще съдя България в Страсбург, включително и съдии, и най-вече този полицай. Да разбива стъкло с юмрук… А той на какви стимуланти е.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина