Отново напрежение в Белащица, бариери препречват пътя към параклиса “Свети Спас”

Актуално Гласове Новини Под ножа Разследване

Концесионерът не пусна белащенци да садят люляци над кариерата

От “Европейски пътища” отказали с мотива, че пътят е в частен имот и храстите не са съгласувани с Министерство на енергетиката

Областният управител Йордан Иванов отиде на място при протестиращите

Насрочената за днес по обяд еко акция на хората от Белащица, с която те искаха да отбележат изтичането вчера на втората концесия на кариерите над селото, не се състоя, както бе замислена. По план от инициативния комитет трябваше да засадят люляци по пътя към параклиса “Свети Спас”, който се намира над кариерите.

С екоакция белащенци отбелязват изтичането на концесията на втората кариера

Радостта на събралото се множество бе помрачена от забрана за преминаване и спуснати бариери пред района на територията, от която до вчера дружеството “Европейски пътища” можеше да добива инертни материали. Мотивът – имотът е частен.

От ИК “Стоп на кариерите в Белащица” са сигнализирали полицията и областния управител. Ето какво разказа Йордан Иванов пред репортер на Под тепето, след срещата си с гражданите на място.

Получих сигнал, че има напрежение и служители на полицията, тъй като граждани не могат да преминат през даден имот. Протестиращите искаха да се качат до параклиса “Св. Спас”, до който се стига по един асфалтов път. Там има поставена бариера и концесионерът казва, че това е частен имот”, разказа губернаторът на Пловдивска област.

Проверката на областна администрация показала, че въпросният път официално не съществува на  карти и документи, но имотът в действителност е частен и е бил част от концесията.

“Как е изградeн този път е друга тема и друга проверка. Аз питам как може хората да стигнат до параклиса”, коментира Иванов и допълни, че от другата страна, където е била концесията на Холсим също има бариера и достъпът до храма е невъзможен.

Проведох разговор със собственика на дружеството да пусне хората да преминат. Той отказа, разказа областният управител.

По думите му концесионерът освен с частната собственост се обосновал и с факта, че по  силата на договора си с държавата има план за рекултивация на терена, който е негово задължение и не може някой да сади люляци без Министерство на икономиката и енергетиката да разреши. Освен това очаква срокът на концесията да се удължи, допълни Йордан Иванов.

От своя страна областният управител заяви, че планира среща с министъра. Той ще го информира за факта, че концесионерът е стоварил видимо огромни количества инертен материал на територия държавна собственост и ще иска да получа лично уверениe от него,  че няма да има удължаване на договора.

“Нека да кажем истината – в устен разговор моят заместник Лъчезар Бакърджиев е получил такова уверение във ведомството”, допълни Иванов.

Снимки: Vessislava Tancheva/ FB личен профил

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.