Открити са отломки от самолета МИГ-29, още издирват пилота

Актуално Градът Новини

Продължава спасително-издирвателната операция в Черно море. Към момента са отломки, които ще бъдат изследвани.

Още няма следа от пилота. Това е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, на длъжност началник на щаб на ескадрила.

Майор Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ през 1998 г. с пролетени над 700 часа. Летял на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

„Майор Терзиев е пилот първи клас, отличен пилот, подготвен. Досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи и летателни качества”, обясни служебният премиер Стефан Янев.

Черната кутия на изтребителя също още не е намерена, обясниха от Министерство на отбраната.

От ведомството допълват, че е възможно при необходимост да участват в търсенето и съюзнически сили, които са специализирани в издирвателни дейности.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Припомняме, че малко след полунощ в сряда изтребител МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите по време на международно учение край Шабла.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.