Още две дела на пловдивчани срещу АПИ за разбитата магистрална отсечка Стара Загора- Чирпан

Актуално Новини Под ножа

Административен съд- Пловдив се произнася с прекратителни определения и по двете, решенията се обжалват пред ВАС

„ Пловдивският административен съд се опитва да прекрати нови две дела, заведени от граждани по ЗОДОВ срещу незаконосъобразността на ограничението от 90км. в участъка Стара Загора – Чирпан на автомагистрала Тракия”, съобщи адвокат Атанас Костов в деня, в който стартира дългоочаквания ремонт на разбитата отсечка.

През януари адвокат Атанас Костов заведе първия иск срещу държавата за незаконосъобразна заповед на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за въвеждане на ограничение на скоростта на 90км. Мотивът на адвоката беше, че в участъка Стара Загора – Чирпан не се извършва какъвто и да е ремонт и така наложеното ограничение на скоростта e незаконосъобразно и служи за необосновано налагане на глоби на водачите.

„ Статистиката сочи, че от декември 2018г. до сега държавата е реализирала над 10 милиона лева незаконни приходи от глоби в този участък”, отчита адв. Костов.

Двата нови иска по същия повод бяха заведени от общинския съветник в Пловдив Георги Величков и от бизнесмена Антон Кисьов. И по двата иска Административен съд гр.Пловдив се произнася с прекратителни определения, като в единия случай връща исковата молба, а в другия случай препраща делото на Районен съд- Стара Загора.

„Делата по ЗОДОВ са родово подсъдни като първа инстанция на компетентния Административен съд, а не на районните съдилища, коментира адвокат Костов. Освен това искът за вреди и този против незаконосъобразен административен акт се разглеждат според АПК в едно и също производство, което показва, че съдът не спазва закона. Както и при първия казус, Административен съд – Пловдив се опитва да прекрати вторите две дела срещу държавата в лицето на Агенция пътна инфраструктура (АПИ), като по този начин за пореден път се оказва силово давление срещу дела в обществен интерес. Определенията се обжалват пред Върховен административен съд, което се случи и по първия ми иск. Господата Кисьов и Величков са ми клиенти и решиха да постъпят доблестно, граждански и да съдят държавата, като израз на гражданска позиция и най-вече от принципни съображения. ВАС вече се е произнасял по темата и надявам се отново ще върне делата на Административен съд Пловдив за разглеждане по същество. Идеята на АПИ и на административните магистрати в Пловдив очевидно е да се шиканира процеса и да се демотивират граждани с нормална, правно осъзната позиция. Казусът е принципна позиция, насочена към незаконосъобразните действия на държавата срещу всички граждани в България. Първоначалният иск бе подкрепен като реакция от 18000 души в цялата страна, което показва, че хората са активни и не навеждат глави. Това е най-важното”, заяви адв. Атанас Костов.

 

Споделете ни във:

7 коментара за “Още две дела на пловдивчани срещу АПИ за разбитата магистрална отсечка Стара Загора- Чирпан

  1. Чудесна работа, дано повече хора се усетят, че ги мамят и им взимат парите. Поредната “хранилка” на държавата!

  2. Много благодаря на адв. Костов за добрата работа.
    Страхотен професионализъм. Добре че са останали още такив хора в България, които да бранят интереса на гражданите!

  3. Атанас Костов е интелектуалец с гражданско съзнание, който този град не заслужава. Познавам го като юрист и смятам, че такива хора трябва да са в основата на демокрацията в България с техния интелект, знания и позиция на честни и достойни хора. Българското общество обаче е толкова изкривено от простащината, чалгата и лиспата на образование, че хора като Атанас Костов изглаждат странни в очите на идиотите, които се опитват и да ги окалят напоително. Когато си връх очаквай бури са казали старите хора! Само напред г-н Костов и на следващите избори пак ще застанем зад Вас – ние, тези, които приличаме на Вас… виждаме! Кураж!

  4. Този пак е загужил дела в съда! Защо още не се е отказъл да се занинава с тази професия! Всички разбраха, че кой не го е хвснсл той не го е осъдил!

    1. Пак загуби, г-н Пакзагубилов. Адв. Костов е един от малкото адвокати на много високо ниво. Защо пишеш глупости със смешното си име?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.