АктуалноБългарияГрадътЕвалаКултураНовини

Осиновиха Мечтателя – една от птиците в Епископската базилика на Филипопол

Кампанията „Подари си птица“ на фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“ бе подкрепена от компанията Siemens България

Дарението на стойност 5000 лева цели да подпомогне по-нататъшното утвърждаване на базиликата като водещ културен и образователен център в региона

Siemens България подкрепи с дарение новооткритата Епископска базилика на Филипопол в Пловдив. Компанията „осинови“ една от птиците-мозайки в рамките на кампанията „Подари си птица“ на фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“.

Дарението на стойност 5000 лева е предоставено от Европейския център за иновации в сградните технологии на Siemens България. То цели да подпомогне дейността на фондацията за утвърждаване на Епископската базилика като водещ образователен и културен център в региона. „Осиновената“ птица-мозайка носи красивото име Мечтателя.

Базиликата бе официално открита на 18 април 2021 г. Най-големият музей на мозайките в Европа /намерени на едно място/ е сред най-значимите реставрационни проекти в България от последните няколко десетилетия. Той е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата.

„Дарението е нашият начин да подкрепим Пловдив и неговото по-нататъшно утвърждаване като икономически, културен и туристически център. През 2016 г. открихме офис на Европейския център за иновации в сградните технологии на Siemens България в Града под тепатата и оттогава си партнираме систематично и последователно с местни образователни и други институции“, заяви д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България. „Радваме се, че имаме възможност да допринесем за популяризирането на Епископската базилика на Филипопол, защото това е наистина уникален проект не само за България, но и за Европа“, добави тя.

В Базиликата бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа мозаечни изображения на над 100 различни птици, цветя, геометрични фигури и други, които впечатляват с изкусната си изработка.

Мозайките бяха възстановени от екипа на доц. Елена Кантарева-Дечева с активната помощ на стотици доброволци. Само през първия месец от отварянето на Базиликата близо 10 000 души се потопиха в мистиката на мозаечното изкуство и наследство, представени по запомнящ се начин чрез съвременните технологии.

Кампанията „Подари си птица“ е инициирана от фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“, която обединява активни граждани и представители на бизнеса под тепетата. Нейната мисия е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости на града. Повече информация за дарителската кампания е налична на www.plovdivmosaics.org.

Както и в статиите

6 нови осиновители на птици в Епископската базилика за един месец

„Приятелите на базиликата“ ще се грижат за бъдещето на Епископската базилика

Мозайките на Филипопол зашеметяват с великолепието и богатството си (СНИМКИ)

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина