Окончателно: 18 години затвор за Илия Стоичков, убил по особено жесток начин доц. Стефан Нейков

Актуално Новини Темида

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е изменена присъда на Окръжен съд – Пловдив и е наложено наказание лишаване от свобода в размер на осемнадесет години на подсъдимия Илия Стоичков.

Подсъдимият е признат за виновен от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.07.2018 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил друго лице –доц. Стефан Нейков, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, като и за това, че употребявайки сила и заплашване е отнел движима вещ от пострадалия – откраднал златен синджир от Нейков. Наложено му е било общо наказание в размер на двадесет години лишаване от свобода.

Припомняме, че ученият от Института по растителни генетични ресурси в Садово доц. Стефан Нейков бе открит безжизнен до автомобила му в района на Военна болница на 2 юли 2018-а година. 70-годишният мъж бе сред най-изявените агро специалисти в града, преподаваше и в Аграрния университет. Още тогава от ОД на МВР съобщиха, че разследват убийство, заради видими следи от травматични увреждания.  Разследващите установиха, че доцентът е бил пребит, ограбен и изнасилен брутално в землището на село Оризаре. По случая бе арестуван 42-годишният тогава Илия Стоичков, а от Прокуратурата посочиха като мотив за престъплението, че съпругата на Стоичков – Иванка, имала „интимна среща“ с бившия си преподавател, когото помолила за помощ, след прекъсване на обучението си в Аграрния университет.  Тя споделила с Илия, че доцента я изнудва „за секс и пари“ и двамата отишли на мястото на срещата край село Оризаре, където е извършено престъплението.

Припомняме още, че през ноември 2019-а г. Стоичков получи 20 години лишаване от свобода  при първоначален строг режим. Тогава и Прокуратурата и защитата обявиха, че ще обжалват присъдата.

Пред Върховният касационен съд делото е започнало по жалба на подсъдимия, с която се иска отмяна на решението на Апелативния съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав. Подадена е била и жалба от гражданския ищец и частен обвинител с твърдения, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказание е несправедливо и занижено, като е поискано връщане на делото с указания за увеличаване на наложеното наказание.

Върховният касационен съд потвърждава решението на Апелативен съд – Пловдив. В мотивите си, върховните съдии посочват, че апелативният съд е анализирал внимателно, подробно и задълбочено всички доказателства, като при оценката им е подходил с нужната критичност и обективност, без да е налице тенденциозност или повърхностност. Според ВКС, съдиите от апелативния съд са положили дължимите усилия, за да изяснят всички относими по делото факти, необходими за формиране на вътрешното им убеждение. Нещо повече, направени са допълнения и уточнения във връзка с установените от първата инстанция факти, като по този начин Апелативен съд – Пловдив правилно е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на осемнадесет години.

Решението на Върховният касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Намериха мъртъв доцент по аграрни науки край Военна болница, по тялото му има множество следи от нанесени удари

Засекретиха делото за убийството на доцент Стефан Нейков

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.