АктуалноГрадътЗдравеНовини

Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта

Една седмица преди края на първия учебен срок учениците в Пловдив и областта излизат в грипна ваканция. Тя ще се слее с междусрочната.

Това обяви зам.-областният управител Даниела Николова, след днешното заседание на Областният медицински оперативен щаб.

Освен учебните занимания се прекратяват и извънкласните форми. Мярката ще важи от сряда 25 януари и ще продължи 5 учебни дни – до 31 януари, включително. На 1 февруари обаче започва 5-дневната почивка за учениците между двата срока.

Ваканциите през 2023

Решението е базирано на данните от заболеваемостта сред възрастовата група от 0 до 18 години, които ви съобщихме по-рано днес в статията Грипната обстановка в региона се усложнява.

Учениците ще се върнат в клас след края на Междусрочната ваканция – на 6-ти февруари 2023, ако до тогава няма друга фактическа обстановка.

Проф. Кантарджиев: Междусрочната ваканция да бъде удължена

Най-много отсъстващи ученици има в общините Садово, Куклен и Брезово – близо 20,6 на 100 от обучаващите се. В другите общини процентът на отсъстващи е почти сходен, съобщи директорът на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева. Близо 8 на 100 педагогическия и непедагогическия персонал отсъства, сочат данните на инспекцията. От РЗИ поясниха, че не всички отсъстващи в училищата са болни от сезонния грип.

От Регионалния инспекторат по образование побързаха да успокоят родителите, които са изразили притеснение за оформянето на оценките от първия срок, че учителите би трябвало да се справят с оформяна на срочните оценки и могат да дават онлайн домашни.

В изпратените проби до Националната референтна лаборатория се отчитат повече случаи на заболели от сезонен грип тип А.

Удължават се мерките за ограничаване разпространението на сезонния грип, въведени през миналата седмица. Може да си ги припомните в статията – Вижте мерките срещу разпространението на грипа в Пловдив – ВИДЕО.

От РЗИ увериха, че в лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина