АктуалноВластГрадътНовини

Общинското ФБР и КАТ ще мерят нивото на замърсяване от автомобилите в Пловдив

Тодор Чонов: Купуваме два газоанализатора на ПОИ и въвеждаме градски зони без автомобили – замърсители

Общината разработва Програма за намаляване на ФПЧ

Ще надграждат системата за е-билети в градски транспорт с 600 000 лева

Ясно е, че 30% от фините прахови частици (ФПЧ) града идват от транспорта. Разработваме програма за намаляване на ФПЧ. Предвижда се въвеждането на градски зони без автомобили – замърсители. Това съобщи днес по време на онлайн обсъждането на макрорамката на Бюджет 2021 на Пловдив зам. – кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той обяви, че администрацията работи по конкретни наредби и механизми, по които при годишните технически прегледи на МПС-тата да се издават съответни стикери и според еконормата им, ще се знае дали те ще могат да влизат, спират и паркират в конкретни градски зони.

За тази цел са предвидени средства за купуване на два броя газоаналазатора за изследване замърсяването на въздуха, които ще бъдат предоставени на Пловдивския общински инспекторат (бел. авт.: по-известен сред пловдивчани като Общинското ФБР). Така общинските инспектори в екип с КАТ ще извършват проверки и на пътя на автомобилите, обясни Тодор Чонов.

Зам.-кметът потвърди, че общината ще продължи да следва политиката си за въвеждането на еднопосочно движение в централната градска част на Пловдив.

 

Очаква се до края на годината да започне да се модернизира електронно-билетната система за пътуване в градския транспорт, стана ясно още от изявлението на ресорния зам.-кмет. Той припомни, че вече е изтекъл злополучния договора с испанската фирма „Индра“. По думите му, това дава на Общината оперативна възможност да търси начини за модернизация и надграждане на системата, както и отговорността да поеме управлението на електронната система. За тази цел в бюджета били заделени 600 хил. лв. за настоящата година.

600 хиляди са крайно недостатъчно,“ посочи той и допълни, че поетапно ще се търсят начини системата да се направи модерна, лесна и удобна за хората, като се използва минимум кеш.

Чонов обяви, че за надграждане на Центъра за управление на трафика са заделени пари за нови камери на още 20 възлови кръстовища в града, но не спомена сума, също като и при обявяването на „належащи суми за хоризонтална и вертикална маркировка и сигнализация на пътищата.

Освен разширяването на еднопосочните карета около центъра, приоритет е и въвеждането на ред в паркирането.

ОП „Паркиране и рептариране“ има поставена задача да направи системата по-модерна,“ обяви Тодор Чонов. Това включва водачите да се ориентират и намират по-лесно място за паркиране, тъй като сега се губи много време, коментира зам.-кметът.

Още 10 паркомата ще бъдат купени тази година и така устройствата ще станат 63, за  „да няма сблъсък между хората и наши служители и корупционния риск да бъде сведен до нула“, коментира накрая Тодор Чонов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина